Η καλή φυσική κατάσταση μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία από ό,τι το βάρος σας, επισημαίνει πρόσφατη μελέτη.
Σύμφωνα με την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, οι άνθρωποι που θεωρούνταν γυμνασμένοι, ανεξάρτητα από τον δείκτη μάζας σώματος τους (ΔΜΣ), εάν ήταν δηλαδή υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, φάνηκαν να έχουν παρόμοιο κίνδυνο θανάτου με τους γυμνασμένους ανθρώπους με φυσιολογικό ΔΜΣ.
Επιπλέον, τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που ήταν γυμνασμένα φάνηκαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από τα μη γυμνασμένα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
«Πολλοί βλέπουν την άσκηση απλώς ως ένα μέσο για την καύση θερμίδων, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής, μυϊκής και μεταβολικής υγείας και συχνά αυτά τα οφέλη εμφανίζονται ακόμη και χωρίς αλλαγή βάρους» αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τους ισχυρισμούς πολλών ερευνητών ότι ο δείκτης μάζας σώματος πιθανόν να μην αποτελεί αξιόπιστο μέτρο για την αξιολόγηση της παχυσαρκίας και, κατ’ επέκταση, των κινδύνων για την υγεία.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Lancet Diabetes & Endocrinology, μια διεθνής επιτροπή υποστήριξε ότι η παχυσαρκία δεν πρέπει να αξιολογείται μόνο με βάση τον ΔΜΣ, αλλά λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως οι ιατρικές παθήσεις ενός ατόμου.
Βάρος Vs φυσικής κατάστασης και κίνδυνος θανάτου
Οι ερευνητές διεξήγαγαν λεπτομερή ανασκόπηση και συνδύασαν τα αποτελέσματα από πολλές μελέτες, συγκεντρώνοντας δεδομένα από σχεδόν 400.000 άτομα για να δουν πώς ο ΔΜΣ και η φυσική κατάσταση συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου.
Στις περισσότερες μελέτες, οι άνθρωποι θεωρούνταν γυμνασμένοι εάν η VO2 max τους ήταν υψηλότερη από το 20% των άλλων στην ηλικιακή τους ομάδα.
Η VO2 max δεν συνυπολογίζει τον ΔΜΣ, αλλά αντίθετα αξιολογεί πόσο καλά η καρδιά και οι πνεύμονες παραδίδουν οξυγόνο στους μυς κατά τη διάρκεια της άσκησης και πόσο αποτελεσματικά οι μύες χρησιμοποιούν αυτό το οξυγόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γυμνασμένα άτομα, ανεξάρτητα από το αν ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα φάνηκαν να έχουν παρόμοιο κίνδυνο θανάτου με τα γυμνασμένα άτομα με φυσιολογικό βάρος.
Από την άλλη πλευρά, τα μη γυμνασμένα άτομα, εκείνα με χαμηλότερη VO2 max, φάνηκαν να έχουν δύο έως τρεις φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία καρδιακής νόσου, ανεξάρτητα από το βάρος τους.
Κομβικής σημασίας η φυσική κατάσταση
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι το να είναι κανείς σε φόρμα, με υψηλότερη VO2 max, μπορεί να είναι πιο σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου θανάτου από το να εστιάζει μόνο στο πόσο αδύνατος είναι» επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η φυσική κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από ένα νούμερο στη ζυγαριά», συμπληρώνουν.
Η μελέτη έχει ορισμένους περιορισμούς, ωστόσο καθώς οι ερευνητές δεν ανέλυσαν τα δεδομένα ανά ηλικία ούτε εξέτασαν πόσο καιρό ήταν κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος.