Ο όρος «τεμπέλικο έντερο» αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση όπου το έντερο δεν λειτουργεί με τον φυσιολογικό ρυθμό του, με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσκοιλιότητα ή καθυστερημένες κινήσεις του εντέρου. Μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις όπως φούσκωμα, δυσφορία ή ακόμη και κοιλιακό άλγος.
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, δηλαδή φρούτα και λαχανικά μπορεί να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς. Βάλε αυτόν τον πράσινο χυμό στη διατροφή σου και θα δεις σύντομα αποτελέσματα.
Εάν το πρόβλημα είναι χρόνιο, είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γιατρό για να προσδιορίσεις την αιτία και να βρεις την κατάλληλη θεραπεία.
Αντιοξειδωτικός χυμός με αγγούρι, σέλερι και λάιμ
Υλικά:
- 1 αγγούρι μέτριο
- 2 κλωνάρια σέλερι
- Χυμός από 1 λάιμ
- 1/2 φλιτζάνι νερό (ή περισσότερο αν θέλεις πιο αραιό χυμό)
- 1-2 κουταλάκια του γλυκού μέλι (προαιρετικά, αν θέλεις λίγο γλυκύτητα)
- Παγάκια (προαιρετικά, για να το σερβίρεις παγωμένο)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία των υλικών: Κόψε το αγγούρι σε κομμάτια και το σέλερι σε μικρά κομμάτια για να είναι εύκολο να τα επεξεργαστείς στο μπλέντερ.
- Χυμός στο μπλέντερ: Βάλε το αγγούρι, το σέλερι και το χυμό από το λάιμ στο μπλέντερ. Πρόσθεσε το νερό και ανακάτεψε καλά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Αν το θες πιο υγρό, μπορείς να προσθέσεις περισσότερη ποσότητα νερού.
- Γλυκαντικό: Αν θέλεις ο χυμός να έχει λίγη γλυκύτητα, πρόσθεσε το μέλι και ανακάτεψε καλά.
- Στραγγισμένος ή ολόκληρος: Μπορείς να το σερβίρεις έτσι όπως είναι (με τις ίνες του) ή να το στραγγίξεις με ένα σουρωτήρι αν θέλεις να έχεις μόνο τον χυμό, χωρίς ίνες.
- Σερβίρισμα: Σερβίρεις τον χυμό σε ποτήρια με πάγο για έναν πιο δροσιστικό χαρακτήρα. Μπορείς να γαρνίρεις με μια φέτα λάιμ ή αγγούρι στο χείλος του ποτηριού για να το κάνεις πιο όμορφο!
Τα οφέλη του
Το αγγούρι είναι μια εξαιρετική τροφή για την υγεία του εντέρου λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό (περίπου 95%) και φυτικές ίνες. Αυτά τα δύο συστατικά βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθά να διατηρείται το έντερο ενυδατωμένο, κάτι που προάγει την κινητικότητα και βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες που περιέχει το αγγούρι ενισχύουν την πέψη και την ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Το σέλερι είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιταχύνουν την πεπτική διαδικασία. Οι ίνες του λειτουργούν ως πρεβιοτικά, τρέφοντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και προάγοντας την ισορροπία του μικροβιώματος. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που δρουν κατά της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα.
Το λάιμ είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση υγιούς εντερικής χλωρίδας. Μια ισχυρή άμυνα κατά των λοιμώξεων μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία του εντέρου. Τα φυσικά του οξέα συμβάλλουν στη διάσπαση των τροφών και προστατεύουν από τη δυσπεψία.