Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία. Τώρα νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μπορεί να “σαμποτάρει” και την καριέρα αλλά και το εισόδημά σας. Έρευνα από τη Φινλανδία αποκαλύπτει ότι το κάπνισμα στην πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την πορεία της καριέρας και τις δυνατότητες κέρδους, με τις επιπτώσεις να επηρεάζουν δεκαετίες του εργασιακού βίου.
Κι ενώ ζούμε σε μια εποχή όπου τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία των 90’s, τα νέα ευρήματα παραμένουν σημαντικά. Παρά την πτωτική τάση, το κάπνισμα παραμένει διαδεδομένο στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Αν και οι περισσότεροι καπνιστές γνωρίζουν τους κινδύνους για την υγεία, πιθανόν να μην συνειδητοποιούν πώς η συνήθειά τους μπορεί να επηρεάσει την επαγγελματική τους ζωή και το οικονομικό τους μέλλον.
Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την καριέρα;
Στα πλαίσια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Nicotine and Tobacco Research, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 2.000 Φινλανδούς ενήλικες για να διερευνήσουν πώς η συνήθεια του καπνίσματος στην πρώιμη ενήλικη ζωή επηρέασε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους στην εργασία.
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, για κάθε έτος που οι συμμετέχοντες κάπνιζαν ένα πακέτο τσιγάρα καθημερινά βίωναν κατά μέσο όρο 1,8% μείωση των αποδοχών τους και απασχολούνταν για 0,5% λιγότερα χρόνια κατά την περίοδο της μελέτης.
Στην έρευνα από τη μελέτη Cardiovascular Risk in Young Finns Study παρακολουθήθηκαν οι συνήθειες των συμμετεχόντων όσον αφορά το κάπνισμα και η πορεία της καριέρας τους από το 2001 έως το 2019.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ενήλικες που ήταν μεταξύ 24 και 39 ετών κατά την έναρξη της περιόδου μελέτης. Πέρα από την απλή καταμέτρηση των τσιγάρων, οι ερευνητές υπολόγισαν τα έτη που οι συμμετέχοντες κάπνιζαν από ένα πακέτο καθημερινά για να κατανοήσουν τον σωρευτικό αντίκτυπο του καπνίσματος στη καριέρα.
Διαφορετικός ο αντίκτυπος ανά ηλικία
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι νεαροί καπνιστές με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο φάνηκαν να αντιμετωπίζουν τις πιο έντονες συνέπειες όσον αφορά τις μειωμένες αποδοχές, ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία καπνιστές αυτής της εκπαιδευτικής βαθμίδας είδαν τις πιο σημαντικές μειώσεις στα έτη απασχόλησης.
Αυτό το μοτίβο υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην επαγγελματική επιτυχία εξελίσσονται με διαφορετικό τρόπο σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και επίπεδα εκπαίδευσης.
Για τους νεότερους εργαζόμενους, το κάπνισμα φάνηκε να δημιουργεί άμεσα εμπόδια στις πιθανότητες κέρδους, ενδεχομένως εξαιτίας μειωμένης παραγωγικότητας, εξηγούν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Από την άλλη, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν αυξανόμενες προκλήσεις για τη διατήρηση σταθερής απασχόλησης καθώς άρχισαν να εκδηλώνονται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ιδίως σε σωματικά απαιτητικές εργασίες.