Αν κάποιος δεν έχει επεξεργαστεί πλήρως τα συναισθηματικά του τραύματα από την προηγούμενη σχέση, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να δεσμευτεί πλήρως στη νέα σχέση. Συναισθηματικά «υπολείμματα» από την παλιά σχέση, όπως αμφιβολίες, φόβοι και ανασφάλειες, μπορεί να δημιουργήσουν εμπόδια στην ανάπτυξη της νέας σχέσης.
Σύγκριση με την παλιά σχέση
Ένα άτομο μπορεί να συγκρίνει τον νέο σύντροφο με τον παλιό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητες εντάσεις, μη ρεαλιστικές προσδοκίες ή απογοητεύσεις.
Αν ο/η πρώην σύντροφός σου είχε χαρακτηριστικά που θεωρείς «ιδανικά», μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείς ή να προσαρμοστείς σε μια νέα δυναμική.
Μάθε να αποδέχεσαι την κάθε κατάσταση ή τον κάθε άνθρωπο για αυτό που είναι, χωρίς να συγκρίνεις. Κάθε σχέση είναι μοναδική και αξίζει να την ζήσεις με ανοιχτό μυαλό και καρδιά.
Ανοικτές πληγές
Αν η προηγούμενη σχέση έληξε άδοξα ή υπάρχουν «εκκρεμότητες», μπορεί να βιάστηκες να μπείς σε μια καινούργια σχέση και ενδέχεται να κουβαλάς ακόμη τα παλιά σου προβλήματα.
Αν στην προηγούμενη σχέση, για παράδειγμα, υπήρξε προδοσία ή απιστία, ο νέος σύντροφος μπορεί να νιώσει την πίεση να αποδείξει την αφοσίωσή του και να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου.
Αν κάποιος ήταν σε μια σχέση με έλλειψη επικοινωνίας ή υπερβολική εξάρτηση, ίσως χρειαστεί να αναγνωρίσει και να διορθώσει αυτές τις συμπεριφορές για να δημιουργήσει μια πιο υγιή δυναμική στην καινούργια σχέση.
Νέο κεφάλαιο
Όταν ερωτευόμαστε, ο εγκέφαλός μας υφίσταται μια σύνθετη σειρά από αλλαγές. Οι περιοχές που σχετίζονται με την ανταμοιβή, την ευχαρίστηση και το κίνητρο γίνονται ιδιαίτερα ενεργές, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η ωκυτοκίνη και η σεροτονίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές προκαλούν αισθήματα ευφορίας, προσκόλλησης και επιθυμίας. Η δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και την κριτική σκέψη, μπορεί επίσης να παρουσιάσει μειωμένη δραστηριότητα, φέρνοντάς μας σε μια κατάσταση που μας εμποδίζει να δούμε εύκολα τα ελαττώματα του συντρόφου μας.
Μέρος της απελευθέρωσης είναι η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας και της συγχώρεσης. Η αυτοκατηγορία για τον χωρισμό μας κρατά «κολλημένους» σε αυτή την ιστορία. Απέβαλε τυχόν τύψεις. Αγάπησες στο μέγιστο που μπορούσες σε εκείνη τη φάση της ζωής σου. Έκανες το καλύτερο δυνατό. Η προηγούμενη σχέση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας σου. Δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Αλλά εσύ μπορείς να γράψεις ένα νέο.
Μια παλιά σχέση μπορεί να χρησιμεύσει ως μάθημα για το πώς να βελτιώσουμε την επικοινωνία, να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τα όρια μας και να επιλέξουμε πιο υγιείς σχέσεις στο μέλλον. Εφόσον το άτομο έχει κάνει ενδοσκόπηση και έχει μάθει από την προηγούμενη εμπειρία του, μπορεί να είναι πιο έτοιμο να δεσμευτεί με ωριμότητα και αυτογνωσία στη νέα σχέση.
Συζήτα με τον νέο σου σύντροφο για τα συναισθήματα, τις προσδοκίες και τις ανησυχίες σου, για να καταλάβετε καλύτερα ο ένας τον άλλον.
Όταν αντιμετωπίζεις τα ίδια προβλήματα σε κάθε νέα σχέση, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι υπάρχουν κάποια ανεπίλυτα θέματα ή επαναλαμβανόμενα μοτίβα που επηρεάζουν τις σχέσεις σου. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να προέρχονται είτε από τη δική σου συμπεριφορά, είτε από τον τρόπο που προσεγγίζεις τις σχέσεις γενικότερα. Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να σε βοηθήσει να επεξεργαστείς και να ξεπεράσεις αυτά τα θέματα.