Ο σεβασμός είναι ζωτικής σημασίας για τις διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και διευκολύνει την κατανόηση, ενισχύοντας την θετική αυτοαντίληψη.

Με τις παρακάτω φράσεις μπορείτε και εσείς να αποπνέετε σεβασμό καθώς συνομιλείτε με τους ανθρώπους στην καθημερινότητά σας:

“Συγγνώμη”

Μια συγγνώμη μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό για να σας βοηθήσει να κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων. Αλλά κάνει ακριβώς αυτό με τον δικό της ισχυρό τρόπο.

Αν και είναι απλή, συχνά την παραβλέπουμε. Η ανάληψη της ευθύνης είναι ένας καλός τρόπος όχι μόνο να κερδίσετε αλλά και να διατηρήσετε τον σεβασμό των γύρω σας.

“Χρειάζομαι χρόνο για να πάρω αυτή την απόφαση”

Αυτή η δήλωση σας δίνει χώρο για να αναπνεύσετε όταν αποφασίζετε, ενώ παράλληλα δίνει στους άλλους να καταλάβουν ότι πρέπει να σεβαστούν τη διαδικασία σκέψης σας και να μη σας πιέσουν.

Το να πάρετε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε τα γεγονότα μιας κατάστασης, δείχνει στους γύρω σας ότι δεν παίρνετε βιαστικές αποφάσεις και ότι θέλετε να σκέφτεστε κάθε λεπτομέρεια.

“Όχι”

Το «όχι» είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση. Δεν χρειάζεται να δίνετε εξηγήσεις ή να απαντάτε σε ερωτήσεις στις οποίες δεν αισθάνεστε άνετα να απαντήσετε. Όχι σημαίνει όχι και όλοι πρέπει να το σεβόμαστε.

“Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες την άποψή σου. Τώρα επίτρεψέ μου να μοιραστώ την δική μου”

Αυτή η φράση προάγει τον διάλογο. Από την μία αναγνωρίζετε την άποψη του συνομιλητή σας, υποστηρίζετε όμως ταυτόχρονα και την δική σας άποψη.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτήν την φράση, επιδεικνύετε συναισθηματική νοημοσύνη, δημιουργώντας ένα κλίμα συνεργασίας.

“Αυτό περιμένω από εσένα”

Είτε μιλάτε σε έναν συνάδελφο, είτε στο παιδί σας, είτε σε ένα σημαντικό άλλο πρόσωπο της ζωής σας, όπως ο σύντροφός σας, αυτή η φράση ενισχύει την σαφήνεια και την αμοιβαία κατανόηση.

Οι ξεκάθαρες προσδοκίες εμπνέουν εμπιστοσύνη και στους δύο, επιτρέποντας στο άλλο άτομο να σεβαστεί τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.

“Θα σε ενημερώσω εάν χρειαστώ βοήθεια”

Ένα άτομο μπορεί να προσφερθεί να σας βοηθήσει ή ακόμη και να αναλάβει μια εργασία που προσπαθείτε να ολοκληρώσετε. Αυτή η απλή φράση του δίνει να καταλάβει ότι μπορείτε να τα καταφέρετε με τη συγκεκριμένη εργασία και να σας δώσει το χώρο να το κάνετε.

“Ας επικεντρωθούμε στα πράγματα που είναι υπό τον έλεγχό μας”

Αυτή η φράση δείχνει ρεαλιστική ηγεσία και συναισθηματική ωριμότητα. Όταν την χρησιμοποιείτε μπορείτε να κατευθύνετε την ενέργεια προς παραγωγικές λύσεις αντί για παράπονα ή περιττές ανησυχίες.