ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Δροσερό κέικ μανταρίνι
Για έξτρα άρωμα μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη μπαχαρικά της αρεσκείας μας και να ραντίσουμε το κέικ με ανθόνερο.
Υλικά
- 4 μανταρίνια (300 γρ. περίπου)
ακέρωτα - 4 αβγά
- 240 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 170 γρ. αμυγδαλόψιχα
χοντροσπασμένη - 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. καρδάμωμο (προαιρετικά)
- 1 κάψουλα βανίλιας
- ¼ κ.γ. αλάτι
- Άχνη ζάχαρη για το σερβίρισμα (προεραιτικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα βάζουμε ολόκληρα, με τη φλούδα τους, σε μια κατσαρόλα. Τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε για 30 λεπτά.
Βήμα 2ο
Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια αφαιρούμε τα κουκούτσια και πολτοποιούμε τα φρούτα με τη φλούδα τους.
Βήμα 3ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Βήμα 4ο
Προσθέτουμε το καρδάμωμο, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε την αμυγδαλόψιχα, το αλεύρι, τα πολτοποιημένα μανταρίνια και το αλάτι, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Βήμα 5ο
Αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα ταψί ή μια φόρμα με αποσπώμενη βάση 24 εκ. και ψήνουμε για 50 λεπτά, στους 175°C. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και, μόλις κρυώσει καλά, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη, αν θέλουμε.