Όταν ακούτε τη λέξη «χοληστερόλη», πιθανώς σκέφτεστε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Εξάλλου, η χοληστερόλη έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με φραγμένες αρτηρίες και καρδιακές προσβολές. Όμως, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας συγκεκριμένος τύπος χοληστερόλης μπορεί να ευνοεί τον εγκέφαλο.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine, η HDL, γνωστή και ως «καλή» χοληστερόλη θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε.
Με τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ να βρίσκονται σε έξαρση, οι επιστήμονες αναζητούν νέες μεθόδους προστασίας του εγκεφάλου και βελτίωσης της γνωστικής λειτουργίας. Η παρούσα μελέτη προτείνει ότι η HDL θα μπορούσε να μας βοηθήσει.
«Αυτή η μελέτη έρχεται να προσθέσει στα ήδη γνωστά οφέλη της HDL, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, νέα όπως η δυνητική διατήρηση της φαιάς ουσίας και η πρόληψη της ατροφίας του εγκεφάλου στα τέλη της ζωής», αναφέρουν χαρακτηριστικά ερευνητές.
Τι είναι η HDL;
Η HDL ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας δεν είναι ο μόνος τύπος χοληστερόλης στο σώμα. Υπάρχει επίσης η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη.
Ενώ η LDL μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου και να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, η HDL δρα αντιστρέφοντας αυτές τις επιζήμιες επιδράσεις.
«Ταξιδεύει στο σώμα με την κυκλοφορία του αίματος και μαζεύει τη χοληστερόλη και τα λιπίδια που έχουν εναποτεθεί σε περιφερειακούς ιστούς, όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες, η αορτή και κάθε είδους αιμοφόρο αγγείο», εξηγούν οι ερευνητές.
Τι έδειξε η έρευνα για την «καλή» χοληστερόλη
Για να μάθουν πώς το μέγεθος των σωματιδίων της HDL επηρεάζει τον εγκέφαλο, οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα της HDL, τη λειτουργία και το μέγεθος των σωματιδίων σε πάνω από 1.800 ενήλικες ηλικίας 35 έως 70 ετών για επτά χρόνια.
Επίσης, εξέτασαν τη γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων και μέτρησαν τον όγκο της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου τους μέσω μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.
«Η υψηλότερη λειτουργία της HDL και το μικρότερο μέγεθος σωματιδίων HDL συνδέθηκαν με μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας και γνωστική ικανότητα στη μετέπειτα ζωή», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η φαιά ουσία πρόκειται για τον εγκεφαλικό ιστό που παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία, τις αναμνήσεις και την κίνηση, συμπληρώνουν οι ίδιοι. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο μεγαλύτερος όγκος σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία.
Η παρούσα μελέτη προτείνει ότι η HDL μικρών σωματιδίων μπορεί πιθανόν να συμβάλει στη διατήρηση αυτής της φαιάς ουσίας, διασχίζοντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ώστε να υποστηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να τον προστατεύσει από την ατροφία.
Τα νέα στοιχεία συνάδουν με εκείνα παλαιότερης έρευνας, σύμφωνα με την οποία η υψηλότερη συγκέντρωση HDL μικρών σωματιδίων φάνηκε να σχετίζεται με καλύτερη γνωστική απόδοση σε γυναίκες μέσης ηλικίας.
Κι ενώ τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.