Όταν κάποιος σε ρωτάει ποιος είναι ο «τύπος» σου, θέλει να μάθει για τις προτιμήσεις σου στον τομέα των σχέσεων ή των ραντεβού. Δηλαδή, ποια χαρακτηριστικά σου αρέσουν ή σε προσελκύουν σε έναν σύντροφο.
Μπορεί να σου έρχονται στο μυαλό άτομα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά (ύψος, χρώμα μαλλιών, σωματότυπος κλπ), ωστόσο είναι σημαντικό να εστιάσεις στην προσωπικότητα (προτιμάς κάποιον που είναι εξωστρεφής, ήρεμος, ευχάριστος, διασκεδαστικός ή σοβαρός;), στον τρόπο ζωής και τις αξίες (σου αρέσουν άτομα που είναι φιλικά, δραστήρια ή με κοινά ενδιαφέροντα;).
Πώς διαμορφώνεται ο τύπος μας;
Το να κατανοούμε τον τύπο μας μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιλογές μας και γιατί αναζητούμε ορισμένα χαρακτηριστικά σε έναν σύντροφο. Παράλληλα, όμως, είναι σημαντικό να παραμένουμε ανοιχτοί στην ιδέα ότι οι καλύτεροι σύντροφοι μπορεί να μην ταιριάζουν ακριβώς με τον ιδανικό μας τύπο και μπορεί να μας εκπλήξουν:
Άλλωστε ο τύπος μας δεν είναι κάτι στατικό, αλλά συνεχώς εξελίσσεται και διαμορφώνεται από τον συνδυασμό των παρακάτω παραγόντων.
1. Κοινωνική και πολιτισμική διαπαιδαγώγηση
Από μικρή ηλικία, οι κοινωνικές και πολιτισμικές επιρροές (οικογένεια, φίλοι, μέσα ενημέρωσης, κοινωνικά πρότυπα) διαμορφώνουν τις αντιλήψεις μας για το ποιος είναι «κατάλληλος» για σύντροφος. Τα πρότυπα ομορφιάς, οι κοινωνικές νόρμες και οι προσδοκίες γύρω από το φύλο και τη σχέση καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις μας.
2. Προηγούμενες σχέσεις και εμπειρίες
Οι εμπειρίες που έχουμε από προηγούμενες σχέσεις (είτε καλές είτε κακές) επηρεάζουν τον τύπο συντρόφου που αναζητούμε. Αν κάποιος είχε μια πολύ θετική ή αρνητική εμπειρία, μπορεί να αναζητά έναν σύντροφο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή να αποφεύγει ορισμένα πρότυπα συμπεριφοράς που συνδέονται με τραυματικές εμπειρίες.
3. Ψυχολογία, προσωπικά χαρακτηριστικά και συναισθηματικές ανάγκες
Άτομα που αναζητούν ασφάλεια και στήριξη μπορεί να προτιμούν συντρόφους που είναι προστατευτικοί ή υπεύθυνοι, ενώ εκείνοι που έχουν ανάγκη από συναισθηματική ανεξαρτησία μπορεί να επιλέγουν συντρόφους που είναι επίσης ανεξάρτητοι.
4. Φαντασιώσεις και ιδανικά
Ο τύπος μας μπορεί να επηρεάζεται από τις φαντασιώσεις και τα ιδανικά που έχουμε για το τι πρέπει να είναι μια σχέση ή τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο «τέλειος» σύντροφος. Αυτά τα ιδανικά συχνά διαμορφώνονται από τα βιβλία, τις ταινίες, τις διαφημίσεις ή ακόμη και τις ιστορίες που ακούμε για τις σχέσεις.
5. Γενετικοί και βιολογικοί παράγοντες
Ο τύπος μας μπορεί να επηρεάζεται και από βιολογικούς παράγοντες, όπως οι φυσικοί και χημικοί μηχανισμοί του σώματος. Η έλξη που νιώθουμε για κάποιον μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση και τα επίπεδα ορμονών. Ο εγκέφαλος μας επίσης «αντιλαμβάνεται» ορισμένα χαρακτηριστικά (π.χ. συμμετρία στο πρόσωπο) ως πιο ελκυστικά.
6. Κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες
Μπορεί να αισθανόμαστε μεγαλύτερη έλξη για άτομα που μοιράζονται παρόμοιες αξίες, έχουν ίδια βιώματα ή τρόπο ζωής με εμάς. Η κοινωνική τάξη και η οικονομική κατάσταση παίζουν ρόλο στην επιλογή των συντρόφων, καθώς τα άτομα συχνά αναζητούν εκείνους με τους οποίους έχουν κοινά στοιχεία και στόχους.
7. Οικογενειακές αξίες και παραδόσεις
Άτομα που μεγάλωσαν σε οικογένειες με παραδοσιακές αξίες, μπορεί να αναζητούν συντρόφους με παρόμοιες αντιλήψεις.
Η ιδέα να βάζουμε τους ανθρώπους σε καλούπια είναι ένα ζήτημα που εγείρει σημαντικές ηθικές και ψυχολογικές ανησυχίες. Ενώ είναι φυσικό να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους άλλους μέσα από διάφορα φίλτρα ή κατηγορίες, η υπερβολική τάση να τους «βάλουμε σε καλούπια» μπορεί να είναι περιοριστική και να μας εμποδίσει να δούμε την πλήρη και πολύπλοκη εικόνα ενός ανθρώπου. Αν δούμε τους άλλους μόνο μέσα από τα καλούπια που έχουμε δημιουργήσει για αυτούς, είναι πιθανό να χάσουμε την ικανότητα να συνδεθούμε μαζί τους σε συναισθηματικό επίπεδο. Όταν αναγνωρίζουμε την ανθρώπινη πλευρά του άλλου, με τις αδυναμίες και τα δυνατά του σημεία, δημιουργούμε μια πιο βαθιά και αυθεντική σύνδεση.
Είναι σημαντικό να παραμένουμε ανοιχτοί και να αναγνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι, και εμείς οι ίδιοι, συνεχώς εξελισσόμαστε και διαφοροποιούμαστε από τις προκαταλήψεις μας.