Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας, ιδίως επεξεργασμένο, είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε πολύ λιγότερες ποσότητες, αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη.

«Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων, οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς την εγκεφαλική λειτουργία», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος Neurology, το ιατρικό περιοδικό της American Academy of Neurology.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η αντικατάστασή του με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όπως ξηροί καρποί, ψάρια και πουλερικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο» επισημαίνουν.

Τι έδειξε η έρευνα για το κόκκινο κρέας

Για να εξετάσουν τον κίνδυνο άνοιας, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν μια ομάδα 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη που δεν είχαν άνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Τους παρακολούθησαν μέχρι και 43 χρόνια. Από την ομάδα αυτή, 11.173 άτομα εμφάνισαν άνοια.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα ημερολόγιο διατροφής κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια, καταγράφοντας τι έτρωγαν και πόσο συχνά.

Οι ερευνητές όρισαν ως επεξεργασμένο κόκκινο κρέας  – μεταξύ άλλων – το μπέικον, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος ενώ ως μη επεξεργασμένο όρισαν μεταξύ άλλων το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί. Όρισαν μια μερίδα κόκκινου κρέατος περίπου στα 85 γραμμάρια, περίπου όσο μια τράπουλα.

Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας κατά 13%

Οι ερευνητές υπολόγισαν την ποσότητα κόκκινου κρέατος που έτρωγαν οι συμμετέχοντες κατά μέσο όρο την ημέρα και τους χώρισαν σε τρεις ομάδες:

  • Η ομάδα χαμηλής κατανάλωσης έτρωγε κατά μέσο όρο λιγότερες από 0,10 μερίδες ημερησίως.
  • Η ομάδα μεσαίας κατανάλωσης έτρωγε μεταξύ 0,10 και 0,24 μερίδες ημερησίως.
  • Η ομάδα υψηλής κατανάλωσης έτρωγε 0,25 ή περισσότερες μερίδες ημερησίως.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες κινδύνου για γνωστική έκπτωση, οι συμμετέχοντες στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης φάνηκαν να έχουν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα χαμηλής κατανάλωσης.

Όσον αφορά το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που κατανάλωναν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα με άτομα που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα και δεν διαπίστωσαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και άλλοι παράγοντες κινδύνου για γνωστική εξασθένηση, η κατανάλωση υψηλότερης περιεκτικότητας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος φάνηκε να σχετίζεται με ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου στη συνολική νόηση κατά 1,61 χρόνια με κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα και στη λεκτική μνήμη κατά 1,69 χρόνια με κάθε πρόσθετη μερίδα ανά ημέρα.

Με τι να το αντικαταστήσετε

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ανά ημέρα με μια μερίδα ξηρών καρπών και οσπρίων φάνηκε να σχετίζεται με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και 1,37 λιγότερα χρόνια γνωστικής γήρανσης.

Η ίδια αντικατάσταση με ψάρι φάνηκε να συσχετίζεται με 28% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και η αντικατάσταση με κοτόπουλο φάνηκε να συσχετίζεται με 16% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

«Η μείωση της ποσότητας κόκκινου κρέατος που καταναλώνει κάποιος και η αντικατάστασή του με άλλες πηγές πρωτεΐνης και επιλογές φυτικής προέλευσης θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στις διατροφικές οδηγίες για την προώθηση της γνωστικής υγείας», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση των ευρημάτων σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες.