ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Σάλτσα κοκκινιστού
Ταιριάζει με: κρέατα, πουλερικά, ακόμα και με ψάρια που κάνουμε στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, ενώ συνοδεύει εξαιρετικά ζυμαρικά και πιλάφια.
Υλικά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
- 1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή συσκευασμένες)
- 1½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 2-3 κόκκους μπαχάρι
- 1 πρέζα ζάχαρη
- ½ κ.γ. ρίγανη
- 300 ml βραστό ζωμό λαχανικών, ή κρέατος, ή κότας
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεσταίνουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και τον πελτέ. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 2ο
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τις ντομάτες, την κανέλα, τη ζάχαρη και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε το ζεστό ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, για περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε την κανέλα, τα μπαχάρια και τη δάφνη. Αν δεν θέλουμε να έχει έντονη γεύση κανέλας, την αφαιρούμε νωρίτερα από τη σάλτσα.
Βήμα 3ο
Στο τέλος προσθέτουμε, αν θέλουμε, φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή βασιλικό.