ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Σπιτική μαγιονέζα, χωρίς συντηρητικά
Ταιριάζει με: ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο και λαχανικά, ωμά, βραστά ή τηγανητά. Μπαίνει σε πολλές συνταγές σάντουιτς, σε ντιπ και ντρέσινγκ για σαλάτες.
Υλικά
- 2 κρόκους αβγών, κατά προτίμηση βιολογικών ή από κότες ελευθέρας βοσκής
- 250 ml ηλιέλαιο
- 2 κ.γ. μουστάρδα απαλή ή Dijon
- 1 κ.σ. λευκό ξίδι
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού (προαιρετικά και λίγο ξύσμα)
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βάζουμε τους κρόκους σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη μουστάρδα και λίγο αλάτι. Χτυπάμε καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν σε ένα λείο, πηχτό και κρεμώδες μείγμα. Σταδιακά αρχίζουμε να προσθέτουμε το λάδι σε ροή κλωστής, ενώ χτυπάμε συνεχώς και έντονα με το σύρμα. Όταν μπει όλη η ποσότητα του λαδιού, το μείγμα πρέπει να έχει την υφή μαγιονέζας.
Βήμα 2ο
Προσθέτουμε το ξίδι και τέλος το χυμό (και ξύσμα αν θέλουμε) λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε με το σύρμα έντονα για να αποκτήσει ωραία υφή. Προσαρμόζουμε την ποσότητα του λεμονιού ανάλογα με το πόσο ξινή θέλουμε τη μαγιονέζα.