Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η σύνθεση του μικροβιώματος στο έντερο μπορεί να μας βοηθά να προβλέψουμε πόσο πιθανό είναι να προσβληθούμε από μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή λοίμωξη από διάφορα μικρόβια, όπως για παράδειγμα E.coli και Klebsiella pneumoniae.

Η ομάδα βακτηρίων που ονομάζεται Enterobacteriaceae, συμπεριλαμβανομένων των Klebsiella pneumoniae, Shigella, E.coli και άλλων, αποτελεί σε χαμηλά επίπεδα μέρος του υγιούς μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου.

Σε υψηλά επίπεδα όμως, που μπορεί να προκληθούν από ποικίλους παράγοντες, όπως η αυξημένη φλεγμονή στο σώμα και η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, αυτά τα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και νοσήματα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σε υπερβολικά επίπεδα η ομάδα βακτηρίων Enterobacteriaceae στο έντερο μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή.

Τι έδειξε η έρευνα για το μικροβίωμα στο έντερο

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, για να αναλύσουν τη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος πάνω από 12.000 ανθρώπων σε 45 χώρες.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η «υπογραφή» του μικροβιώματος ενός ατόμου μπορεί να προβλέψει αν το έντερο ενός ατόμου είναι πιθανό να αποικιστεί από Enterobacteriaceae. Τα αποτελέσματα φάνηκαν να είναι συνεπή σε διαφορετικές καταστάσεις υγείας και γεωγραφικές τοποθεσίες.

Οι ερευνητές εντόπισαν 135 είδη μικροβίων του εντέρου που βρίσκονται συνήθως τα Enterobacteriaceae απουσιάζουν, πιθανώς προστατεύοντας από μολύνσεις.

Ποιος ο ρόλος των φυτικών ινών

Ανάμεσα στα προστατευτικά είδη του εντέρου, οι ερευνητές εντόπισαν μια ομάδα βακτηρίων που ονομάζεται Faecalibacterium, τα οποία παράγουν ευεργετικές ενώσεις που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, που διασπούν τις φυτικές ίνες των τροφίμων που τρώμε.

Αυτή η ομάδα φαίνεται να προστατεύει από την μόλυνση από μια σειρά από μικροοργανισμούς Enterobacteriaceae που προκαλούν ασθένειες.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών μέσω της διατροφής υποστηρίζει την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, εκτοπίζοντας τα επιβλαβή, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ασθένειας.

Τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Microbiology.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι όσα τρώμε είναι δυνητικά κομβικής σημασίας για τον έλεγχο της πιθανότητας μόλυνσης από μια σειρά βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των E.coli και Klebsiella pneumoniae, επειδή αλλάζουν το περιβάλλον του εντέρου μας ώστε να το κάνει πιο εχθρικό προς τους εισβολείς», αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

«Με την πρόσληψη φυτικών ινών από τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούμε να παρέχουμε την πρώτη ύλη στα βακτήρια του εντέρου μας για να παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας – ενώσεις που μπορούν να μας προστατεύσουν από αυτά τα παθογόνα μικρόβια» καταλήγουν οι ερευνητές.