Έχετε οργανώσει τον χρόνο σας για να προλάβετε όλα όσα θέλετε να κάνετε δίχως πίεση, αλλά πάλι κάπως καταλήξατε να περιμένετε μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσετε… Η αναβλητικότητα είναι ο «κλέφτης του χρόνου»!
Η πρακτική της άσκοπης και εκούσιας καθυστέρησης ή αναβολής καθηκόντων και ευθυνών μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής σας.
Λιγότερο ή περισσότερο όλοι γνωρίζουμε ότι όσο αναβάλλουμε κάτι τόσο πιο δύσκολο γίνεται στη συνέχεια να το ξεκινήσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται οι ανασφάλειες, ενώ αρκετές φορές αυξάνεται και ο φόρτος εργασίας που έχουμε αναλάβει.
Μάλιστα, αν καταλήγουμε να αναβάλλουμε διαρκώς μια υποχρέωση, μπορεί στο τέλος να μην έχουμε καν τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουμε, επειδή μπορεί να έχει περάσει η χρονική προθεσμία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απογοητευτούμε αλλά και να θυμώσουμε με τον εαυτό μας, μειώνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή μας.
Έτσι θα κερδίσετε τη μάχη με την αναβλητικότητα
Υπάρχουν ορισμένες δουλειές που πρέπει να γίνουν τώρα – όπως το να πλύνετε τα πιάτα ή να κάνετε εκείνο το τηλεφώνημα που αποφεύγετε εδώ και μέρες.
Δημιουργήστε λοιπόν μια μικρή λίστα με όλα όσα έχετε να κάνετε και καταγράψτε πόσο χρόνο θα σας πάρει καθένα από αυτά. Καθώς κοιτάζετε την λίστα σας, ξεκινήστε αμέσως από εκείνα που θα σας πάρουν γύρω στα δύο λεπτά – ο λεγόμενος «κανόνας των δύο λεπτών».
Σκοπός είναι να ξεκινήσετε από τα μικρά πράγματα, που μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν για να φύγουν από τη μέση. Έτσι όχι μόνο «μικραίνει» η λίστα σας αλλά αντλείτε και κίνητρο για να συνεχίσετε και με τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας.
Ο καθορισμός μικρών και εφικτών στόχων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και του φόβου της αποτυχίας. Η διάσπαση των εργασιών σε μικρότερα, διαχειρίσιμα κομμάτια μπορεί να τις κάνει να φαίνονται λιγότερο τρομακτικές.
Σκεφτείτε αν η αναβλητικότητά σας είναι μια μορφή αυτο-σαμποτάζ. Η εξάσκηση φέρνει πρόοδο, αλλά όχι απαραίτητα την τελειότητα. Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι αν δεν τα πάμε καλά σε κάτι, αυτό σημαίνει κάτι για τις ικανότητές μας ή την ευφυΐα μας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να έχουμε μια δικαιολογία σε περίπτωση που αποτύχουμε. Για να το ξεπεράσετε αυτό πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε ότι το κάνετε.
Ζητήστε βοήθεια
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άγχος και συνηθίζουν να «θάβουν» τα προβλήματά τους «κάτω από το χαλί», είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη. Έρευνες δείχνουν ότι η αναβλητικότητα συνδέεται με μεγαλύτερη μοναξιά, χαμηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή, καρδιαγγειακά νοσήματα και δυσλειτουργικό τρόπο ζωής.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε τους λόγους που σάς οδηγούν στην αναβλητικότητα. Μόνο τότε θα μπορέσετε να κάνετε βήματα για να την ξεπεράσετε. Γι’ αυτό συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε θέματα ψυχική υγείας, που θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ακριβή αιτία και να σας καθοδηγήσει ώστε να ανακτήσετε τον έλεγχο του χρόνου σας.