ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Αβγολέμονο
Ταιριάζει με: χόρτα και φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι, σέσκουλο μαρούλια, με αγκινάρες, σπαράγγια, πράσα, κολοκύθια, λάχανο, φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθος και δυόσμος, με ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο, χοιρινό, αρνί, κατσίκι κ.ά.
Υλικά
- 3 μεγάλα αβγά
- Xυμό από 2 ζουμερά λεμόνια (ανάλογα από το πόσο ξινό το θέλουμε)
- 1-1½ κ.γ. κορν φλάουρ (προαιρετικά και ανάλογα από το πόσο πηχτή θέλουμε τη σάλτσα)
- 500 ml ζεστό ζωμό λαχανικών, ή κρέατος, ή κοτόπουλου, ή ψαριού (ανάλογα από το φαγητό που θα το συνδυάσουμε)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Σπάμε τα αβγά σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Αν βάλουμε κορν φλάουρ, το διαλύουμε στο χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε σταδιακά το χυμό στα αβγά, χτυπώντας δυνατά με το σύρμα. Σιγά σιγά, ρίχνουμε και το ζωμό, χωρίς να σταματήσουμε το έντονο χτύπημα.
Βήμα 2ο
Μεταφέρουμε το αβγολέμονο σε κατσαρόλα (ή το ρίχνουμε στο φαΐ για το οποίο προορίζεται) και σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει και να γίνει βελούδινο και κρεμώδες. Αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.