Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να δυσλειτουργεί, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονή και σε αύξηση των λεγόμενων κυττάρων «ζόμπι». Αυτά τα κύτταρα είναι κατεστραμμένα μεν, αλλά αρνούνται να πεθάνουν.
Τα «ζόμπι» ή γηρασμένα κύτταρα εμπλέκονται σε μια σειρά ασθενειών, οι οποίες σχετίζονται με την ηλικία. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτήν την «ανοσολογική γήρανση» – καθιστώντας τον ευάλωτο σε βλάβες που οδηγούν σε συμπτώματα που μοιάζουν με άνοια.
Κύτταρα για πάντα νέα – Εμβόλιο κατά της γήρανσης
Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται ότι βρίσκονται ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmannστην ανακάλυψη ενός φαρμάκου, το οποίο στοχεύει τα κύτταρα «ζόμπι» και, μεταξύ άλλων, θα βοηθάει και στην καταπολέμηση της άνοιας.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neuron, εντοπίστηκε ένας συγκεκριμένος τύπος πρωτεΐνης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει μια ανοσολογική απόκριση στον εγκέφαλο – που ονομάζεται επίτοπος (epitope) – η οποία θα μπορούσε να «λειτουργήσει ως εμβόλιο κατά της γήρανσης»
«Οραματιζόμαστε μια προσέγγιση στόχευσης του ανοσοποιητικού για τη μείωση της απειλής από τους εσωτερικούς εχθρούς μας που προκαλούν την παρακμή μας με τη γήρανση», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα. «Πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να το κάνουμε πραγματικότητα», επισημαίνει.
Είναι η γήρανση μεταδοτική;
Γήρανση δεν σημαίνει μόνο πανάδες και ρυτίδες. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών της Κλινικής Mayo και του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα στην Πορτογαλία, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell, η γήρανση του δέρματος «μεταδίδεται» σε άλλα όργανα και συστήματα του οργανισμού, με πρώτιστο τον εγκέφαλο, μέσω γηρασμένων κυττάρων (senescent cells) ή «ζόμπι», που βρίσκονται στη δερμίδα, τη στιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα.
Στο πείραμα φάνηκε ότι η γήρανση εξαπλώθηκε από το δέρμα σε άλλους ιστούς, με αποτέλεσμα να επιταχύνει τη σωματική φθορά των πειραματοζώων, να επιβραδύνει τη μυϊκή λειτουργία τους και να επιδρά αρνητικά στην εγκεφαλική λειτουργία τους.
Τι δρόμους μπορεί να ανοίξει στην έρευνα αλλά και στη θεραπεία της γήρανσης αυτή η αναπάντεχη ανακάλυψη της «μετάδοσης» της γήρανσης από το δέρμα σε άλλους ιστούς του οργανισμού;
«Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη το ότι το δέρμα, ένα όργανο που δεν συνδέεται παραδοσιακά με τη συνολική γήρανση του οργανισμού – εκτός των ρυτίδων που εμφανίζει με την πάροδο του χρόνου – μπορεί να πυροδοτεί ευρύτερες, συστημικές διεργασίες γήρανσης. Τα ευρήματά μας δίνουν επίσης μια πιθανή εξήγηση στη σύνδεση μεταξύ ορισμένων δερματικών παθήσεων όπως η ατοπική δερματίτιδα και νευροεκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου όπως η Αλτσχάιμερ, ανοίγοντας καινούργιες οδούς αντιμετώπισης τόσο της σωματικής όσο και της νοητικής φθοράς του οργανισμού η οποία εμφανίζεται με την ηλικία», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης