Αψεγάδιαστο δέρμα, σαρκώδη χείλη, λεπτή μύτη και γωνίες στο πρόσωπο – Από σήμερα περισσότερα από 2 εκατομμύρια φίλτρα που δημιουργούνται από χρήστες στο Instagram και σε άλλες πλατφόρμες της Meta καταργούνται.

Η πλατφόρμα Meta Spark, που χρησιμοποιήθηκε μέχρι στιγμής από εξωτερικούς προγραμματιστές της Meta για τη δημιουργία φίλτρων ομορφιάς με βάση την επαυξημένη πραγματικότητα, θα σταματήσει να λειτουργεί.

«Mετά από ενδελεχή αξιολόγηση, λάβαμε την απόφαση για το κλείσιμο της πλατφόρμας Meta Spark εργαλείων και περιεχομένου τρίτων, που τίθεται σε ισχύ την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025, Αυτό σημαίνει ότι τα εφέ Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) που έχουν κατασκευαστεί από τρίτους – συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών σημάτων και της ευρύτερης κοινότητάς μας των δημιουργών AR- δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα από αυτή την ημερομηνία», αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με ειδικούς, η απόφαση της Meta ήταν το αποτέλεσμα πολλών καινοτομιών που έχει λανσάρει η εταιρεία τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, αυτό το μέτρο είναι πολύ σημαντικό και για την προστασία των νέων από τους κινδύνους που συνδέονται με την κανονικοποίηση αφύσικων και άπιαστων προτύπων ομορφιάς.

Πώς τα φίλτρα επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νέων

Οι περιορισμοί έρχονται καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι τα φίλτρα ομορφιάς ασκούν πίεση στους εφήβους και τους νεότερους ενήλικες να αποκτήσουν μια «άψογη» εμφάνιση, με αρνητικές συναισθηματικές επιπτώσεις.

Έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε εξωπραγματικά «όμορφους» ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνει τους χρήστες ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ελκυστικοί.

Ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με αυτή την τελευταία, πιο high-tech δόση της εμμονής μας με τη νεότητα. Τα φίλτρα δεν αλλάζουν μόνο την εμφάνισή μας, αλλά μπορούν να διαστρεβλώσουν την ίδια την εικόνα του εαυτού μας, όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κυρίως στο μυαλό μας.

Τα φίλτρα μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνα επειδή μας κάνουν να συγκρινόμαστε, όχι μόνο με κάποιο άλλο πρόσωπο, αλλά και με μια αλλοιωμένη εκδοχή του εαυτού μας.

Μάλιστα, οι γυναίκες που επεξεργάζονται εκτενώς τις φωτογραφίες τους ή χρησιμοποιούν φίλτρα στις φωτογραφίες τους τείνουν να έχουν εντονότερη δυσαρέσκεια για  την εικόνα του σώματός τους. Αρκετές σκέφτονται ακόμη και να προβούν σε αισθητικές επεμβάσεις.

Τα έφηβα κορίτσια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην εσωτερίκευση εικόνων που βλέπουν στα social media, κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Ειδικότερα, μελέτη σε κορίτσια ηλικίας 14 έως 18 ετών που έδειχναν είτε πρωτότυπες selfies είτε ρετουσαρισμένες, αξιολογούσαν τις δεύτερες υψηλότερα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε ότι εκείνες που είχαν δείξει ρετουσαρισμένες φωτογραφίες ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με το σώμα τους.

Social media και διατροφικές διαταραχές

Οι γυναίκες που περνούν πολύ χρόνο στο TikTok αισθάνονται χειρότερα για την εμφάνισή τους, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE, η υπερβολική έκθεση στο περιεχόμενο της πλατφόρμας θα μπορούσε να βλάψει την ψυχική μας υγεία, ρίχνοντας την αυτοπεποίθηση και αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών διαταραχών.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι λιγότερα από 10 λεπτά χρήσης του TikTok είχε άμεσες αρνητικές συνέπειες για την ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος των συμμετεχόντων.