Αυτή την Κυριακή 19 Ιανουαρίου το ΒΗΜΑ ξεκινά την προσφορά μιας μεγάλης σειράς με τον τίτλο «Οι Γεύσεις των Ελλήνων» για την ιστορία της γαστρονομίας από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τις μέρες μας. Μια ιστορία που περιλαμβάνει την κοινωνιολογική διάσταση της διατροφής, της ελληνικής κουζίνας, της μετεξέλιξή της από απλή ανάγκη επιβίωσης σε κομμάτι εθνικής παράδοσης και πολιτισμού.
Το βιβλίο του Ανδρέα Χάρου για την Αρχαία Ελληνική κουζίνα χωρίζεται σε δύο τόμους. Ο δεύτερος τόμος «Οψον Ιστορία» κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Ιανουαρίου με το ΒΗΜΑ.
Το βιβλίο προσπαθεί να κάνει μια καταγραφή της ιστορίας του φαγητού μέσα από πολλά πρίσματα, για να δώσει όσο πιο ξεκάθαρη εικόνα θα μπορούσαμε να έχουμε για το παρελθόν μας. Χρονικά κινείται μεταξύ Μινωικού πολιτισμού και κλασσικών χρόνων, κάνοντας όμως αναφορές στην προϊστορία του ελλαδικού χώρου, αλλά και λίγο αργότερα στην, όπως πλέον την ονομάζουμε, ελληνιστική περίοδο. Καταγράφεται η πορεία, της μαγειρικής και όχι μόνο, στον χρόνο, χωρίς αυστηρά όρια όμως, λόγω του εύρους της περιόδου που ερευνάται, έχοντας όμως ως επίκεντρο την κλασσική Ελλάδα.
Όπως αναφέρει στον πρόλογό του ο συγγραφέας και σεφ Ανδρέας Χάρος με την έκδοση επιχειρεί να σκιαγραφήσει «το περίγραμμα του πλαισίου που δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες για την πορεία της σημερινής ελληνικής κουζίνας και όχι μόνο. Στο παρόν βιβλίο θα γίνει επίσης η προσπάθεια να καταγραφεί η απαρχή αυτής της πορείας στον χρόνο, να καταγραφούν όσες περισσότερες πληροφορίες για το κληροδότημα μας και συμπερασματικά να σημειωθεί η αξία της κληρονομιάς και τι σημαίνει για εμάς τους… κληρονόμους. Θα το πράξουμε μαζί κοιτάζοντας από όσες περισσότερες πλευρές μπορούμε το πρίσμα της ελληνικής μαγειρικής τέχνης».
ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
«Οψον Ιστορία» ΤΟΜΟΣ Β’
του Ανδρέα Χάρου
Κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025