Εάν αγαπάτε το τυρί, τότε σας έχουμε καλά νέα καθώς σύμφωνα με επιστημονική μελέτη όσοι καταναλώνουν τυρί φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν υπνική άπνοια.
Η υπνική άπνοια είναι μια κοινή διαταραχή του ύπνου που προκαλεί επανειλημμένη διακοπή και έναρξη της αναπνοής όσο κοιμόμαστε. Αυτές οι ξαφνικές και συχνές διακοπές οδηγούν σε διαταραγμένους κύκλους ύπνου και σε μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικές διαταραχές και γνωστική έκπτωση.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Sleep Medicine, ανέλυσε δεδομένα από 400.000 άτομα που συμμετείχαν σε δύο μακροχρόνιες μελέτες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καταναλωτές τυριού φάνηκαν να έχουν 28% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άπνοια ύπνου από εκείνους που δεν έτρωγαν τυρί.
Ποια η σύνδεση ανάμεσα στο τυρί και την υπνική άπνοια
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τις δυνατότητες των διατροφικών παρεμβάσεων για την μείωση του επιπολασμού της υπνικής άπνοιας και των συναφών κινδύνων για την υγεία», αναφέρουν οι ερευνητές.
Ενώ η άπνοια ύπνου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ορισμένοι παράγοντες, όπως το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο, σημειώνουν.
Οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υπνικής άπνοιας καθώς και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ ή καπνίζουν, συμπληρώνουν.
Το τυρί είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, βασικών θρεπτικών συστατικών, λιπαρών οξέων, αμινοξέων, βιταμινών και βιοενεργών πεπτιδίων, τα οποία συμβάλλουν στη υγεία συνολικά.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτές οι πυκνές σε θρεπτικά συστατικά ιδιότητες θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τη μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο άπνοιας, γεγονός που με την σειρά του προάγει τον ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο.
Ενώ τα οφέλη του τυριού για την υγεία είναι γνωστά, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που επικεντρώνεται ειδικά στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τυριού και της υπνικής άπνοιας.
Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, η ομάδα των ερευνητών ελπίζει ότι τα ευρήματά της να μας οδηγήσουν μελλοντικά σε μια νέα, βασισμένη στη διατροφή οδό για την πρόληψη και τη θεραπεία της άπνοιας.