Κάντε το εικόνα: Δύο άνθρωποι απατούν τους συντρόφους τους μεταξύ τους και στη συνέχεια τους αφήνουν για να είναι μαζί. Μπορούν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον ή «όποιος απατάει μια φορά, απατάει πάντα»; Πώς συνδέονται προδοσία και αξιοπιστία;
Τόσο η διαίσθηση όσο και παλαιότερες έρευνες υποδηλώνουν ότι η αξιοπιστία ενός ανθρώπου εξαρτάται από την παρελθοντική του συμπεριφορά. Τώρα, όμως μια νέα έρευνα από ψυχολόγους του UCLA και του Oklahoma State University εξηγεί γιατί οι άνθρωποι μπορεί να εμπιστευτούν κάποιον, ακόμα και εάν γνωρίζουν ότι στο παρελθόν δεν ήταν πιστός.
Περίπλοκη η σύνδεση ανάμεσα στην προδοσία και την αξιοπιστία
Όταν επωφελούμαστε από την προδοσία κάποιου, τείνουμε να εξακολουθούμε να θεωρούμε το άτομο αυτό ως εγγενώς αξιόπιστο, ανέφεραν οι ψυχολόγοι στην μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Evolution and Human Behavior.
Σύμφωνα με τα πειράματά τους, αν και οι συμμετέχοντες έτειναν να θεωρούν τους ανθρώπους που πρόδιδαν άλλους ως γενικά λιγότερο αξιόπιστους, όταν η προδοσία ενός ατόμου τους ωφελούσε, το άτομο αυτό εξακολουθούσε να θεωρείται άξιο εμπιστοσύνης.
«Σίγουρα, αν κάποιος έχει προδώσει άλλους ανθρώπους στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι μπορεί να μας προδώσει, αλλά όχι πάντα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε εκείνον τον φίλο που πάντα σας λέει τα μυστικά άλλων φίλων αλλά δεν μοιράζεται τα δικά σας. Αυτός ο φίλος προδίδει άλλους ανθρώπους, αλλά σας μεταδίδει πληροφορίες», αναφέρουν οι ερευνητές.
Αυτός ήταν ο κύριος ισχυρισμός των ερευνητών: Το μυαλό μας εστιάζει σε περιστατικά προδοσίας αλλά και στο πώς η προδοσία κάποιου μπορεί να μας επηρεάζει.
Καθοριστικός παράγοντας το πόσο επηρεαζόμαστε
Τα ευρήματα επιβεβαίωσαν την υπόθεση των ερευνητών ότι η κρίση αξιοπιστίας αντανακλά εν μέρει την προδιάθεση του ατόμου και ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες που αφορούν τον συμμετέχοντα και το συγκεκριμένο πρόσωπο.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες στην μελέτη θεωρούσαν λιγότερο αξιόπιστους εκείνους που στο παρελθόν είχαν προδώσει. Ωστόσο, όταν η προδοσία τους ωφέλησε ή δεν είχε καμία επίδραση σε αυτούς, οι συμμετέχοντες θεωρούσαν τον “προδότη” αξιόπιστο.
Αυτό το μοτίβο ήταν σε μεγάλο βαθμό συνεπές σε όλους τους τύπους σχέσεων που μελετήθηκαν: φιλίες, ρομαντικές και επαγγελματικές σχέσεις, καταλήγουν οι ερευνητές.