Οι νευρολογικές διαταραχές αποτελούν παθήσεις του κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος – αυτό περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τα νεύρα και τους μυς, που ρυθμίζουν και συντονίζουν τις σωματικές δραστηριότητες. Οι πιο συνηθισμένες είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νεογνική εγκεφαλοπάθεια (εγκεφαλική βλάβη), η ημικρανία, η άνοια, η διαβητική νευροπάθεια (νευρική βλάβη), η μηνιγγίτιδα, η επιληψία, οι νευρολογικές επιπλοκές από πρόωρο τοκετό, η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και οι καρκίνοι του νευρικού συστήματος.

Smart info: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 3 ζουν με νευρολογικές παθήσεις, μια από τις κυριότερες αιτίες ασθενειών και αναπηρίας παγκοσμίως.

Πώς θα κρατήσουμε τον εγκέφαλο υγιή

Δώδεκα παράγοντες προστασίας του εγκεφάλου μας σε όλα τα στάδια της ζωής μας που πρέπει να σκεφτούμε και να συζητήσουμε με τον νευρολόγο μας κατά το νέο έτος περιγράφει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας, με τη μορφή ερωτήσεων σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της «Neurology».

Οι παράγοντες αυτοί αφορούν στον ύπνο, την ψυχική υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, το υποστηρικτικό κοινωνικό περιβάλλον, την αποφυγή τραυματισμού, την αρτηριακή πίεση, τους γενετικούς και μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, την προσιτότητα των φαρμάκων, τις λοιμώξεις, τις καταχρήσεις και την περιβαλλοντική μόλυνση, καθώς και τους κοινωνικούς παράγοντες κινδύνου.

Συζητώντας αυτούς τους παράγοντες με τον γιατρό, επισημαίνεται, μπορούμε στη συνέχεια να λάβουμε συμβουλές και ιατρική περίθαλψη για τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου μας.

12 θέματα που πρέπει να συζητήσετε με το νευρολόγο σας στην επόμενη επίσκεψη

  1. Μπορείτε να κοιμηθείτε επαρκώς για να αισθάνεστε ξεκούραστοι;
  2. Έχετε ανησυχίες σχετικά με τη διάθεσή σας, άγχος ή στρες;
  3. Έχετε ανησυχίες σχετικά με την επαρκή ή υγιεινή διατροφή ή έχετε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπληρώματα και τις βιταμίνες;
  4. Βρίσκετε τρόπους να εντάσσετε τη φυσική δραστηριότητα στη ζωή σας;
  5. Έχετε τακτική επαφή με στενούς φίλους ή συγγενείς; Έχετε αρκετή υποστήριξη από άλλους ανθρώπους;
  6. Φοράτε ζώνη ασφαλείας και κράνος και χρησιμοποιείτε καθίσματα αυτοκινήτου για τα παιδιά;
  7. Είχατε προβλήματα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή έχετε ανησυχία σχετικά με τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης;
  8. Έχετε πρόβλημα με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ή της χοληστερόλης; Υπάρχει κάποιο νευρολογικό νόσημα στην οικογένειά σας;
  9. Αντιμετωπίζετε δυσκολίες σχετικά με το κόστος των φαρμάκων σας;
  10. Είστε ενημερωμένοι για τα εμβόλια;
  11. Καπνίζετε, πίνετε περισσότερα από ένα έως δύο ποτά την ημέρα ή κάνετε χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων; Ζείτε σε περιοχή με αυξημένη ρύπανση του αέρα ή του νερού;
  12. Έχετε ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της στέγασής σας, την πρόσβαση σε περίθαλψη και ιατρική ασφάλιση ή τη σωματική και συναισθηματική ασφάλειά σας από κινδύνους;

«Υπάρχει ανάγκη για ανάληψη δράσης με στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε ο αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που ζουν με νευρολογικές παθήσεις να έχει πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα, θεραπεία και αποκατάσταση που χρειάζονται. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να διασφαλίσουμε ότι η υγεία του εγκεφάλου γίνεται καλύτερα κατανοητή, εκτιμάται και προστατεύεται, από την πρώιμη παιδική ηλικία έως τη μετέπειτα ζωή», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.