Σύμφωνα με την επιστήμη, υπάρχουν τρεις παράγοντες που παίζουν ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στο να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα. Η λήψη υγιεινών αποφάσεων σχετικά με αυτούς, θα μπορούσε να ενισχύσει την υγεία μας, η οποία δεν είναι ποτέ πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να μπει σε πρώτο πλάνο. Ποιοι είναι αυτοί;

Τι να προσέχουμε για μια μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή, σύμφωνα με την επιστήμη

#1 Διατροφή

Πολυάριθμες μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της διατροφής για όλες τις πτυχές της υγείας και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι υγιεινές διατροφικές επιλογές θα μπορούσαν να παρατείνουν τη διάρκεια της ζωής μας.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η άνοια, με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό BMJ Global Health τον Απρίλιο του 2024 να διαπιστώνει ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με ψάρια, θα μπορούσε να αποτρέψει από 500.000 έως 750.000 θανάτους έως το 2050.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να προσέχουμε για μια υγιεινή διατροφή είναι η ποσότητα του προστιθέμενου αλατιού στο φαγητό μας. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, τόνισε ότι ο περιορισμός του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο καθώς και θανάτου από όλες τις αιτίες.

Αφού λοιπόν η επιστήμη αποκαλύπτει πως τα παραπάνω θα ήταν ωφέλιμο να τα περιορίσουμε, ποιο ακριβώς είδος διατροφής μας συνιστά;

Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Nutrients τον Αύγουστο του 2024, η διαλειμματική νηστεία, η μεσογειακή διατροφή και η κετογονική δίαιτα έχουν ποικίλα οφέλη, επηρεάζοντας θετικά τους σωματικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την κυτταρική επισκευή, τη φλεγμονή και τον μεταβολισμό. Πρόσφατα μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση που περιγράφει τι κοινό έχουν όλες αυτά τα υγιεινά είδη διατροφών: λαχανικά, φρούτα, άμυλα όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και πατάτες καθώς και άπαχη πρωτεΐνη, λιπαρά ψάρια και φυτικά λίπη όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο, ελιές και ελαιόλαδο. Επιπλέον, λιγότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα σνακ, λιπαρά κρέατα, ζάχαρη και άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας και δημιουργήστε ένα πλάνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας ανάλογα με τον τρόπο ζωής, την κατάσταση της υγείας σας κλπ.

#2 Άσκηση 

Μια άλλη σημαντική συνήθεια όσον αφορά τη μακροζωία, όπως έχουν δείξει επανειλημμένα έρευνες, είναι η άσκηση.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Journal of Sports Medicine τον Νοέμβριο του 2024 έδειξε ότι, εάν άτομα άνω των 40 ετών περπατούσαν κάθε μέρα τόσο όσο και οι πιο σωματικά δραστήριοι συνομήλικοί τους, θα μπορούσαν να προσθέσουν περίπου πέντε χρόνια στη ζωή τους. Ακόμη και μικρές αυξήσεις στη σωματική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών και πρόωρου θανάτου, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. οφέλη της ομαδικής άσκησης

Η ενασχόληση με τη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε διατήρηση της οστικής πυκνότητας, μεγαλύτερη δύναμη, μειωμένο σωματικό λίπος και βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βελτιώσεις τόσο στη διάθεση όσο και στη γνωστική λειτουργία.

# Και πιο ενεργή κοινωνική ζωή προτείνει η επιστήμη

Η επιστήμη υποστηρίζει τέλος ότι η ποιότητα της κοινωνικής μας ζωής αποτελεί επίσης παράγοντα μακροζωίας. Υπάρχουν ήδη πολλά στοιχεία που συνδέουν τη μοναξιά με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών και πρόωρου θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet’s eClinical τον Ιούλιο του 2024 αποκάλυψε ότι οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται χρόνια μοναξιά, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό- έως και 25% περισσότερες πιθανότητες σε σύγκριση με συνομηλίκους που νιώθουν πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι. Οι ειδικοί εκτιμούν πως συμπεριφορές, όπως η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, η υπερφαγία, η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η μειωμένη συμμόρφωση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και η κακή υγιεινή του ύπνου μπορεί όλα να είναι παράγοντες που συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού στα μοναχικά άτομα.

Τα εν λόγω συμπεράσματα ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματα προηγούμενης μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open τον Ιανουάριο του 2024, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της κοινωνικής απομόνωσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας, ιδιαίτερα σε άτομα με παχυσαρκία.

Η υποστήριξη και η φροντίδα των γύρω μας και η ικανότητα να μοιραζόμαστε ποιοτικές στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε μπορεί τελικά να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που ανατρέπουν τα δεδομένα της μακροζωίας, κυρίως επειδή η αίσθηση της κοινότητας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κάνουμε συνολικά πιο υγιεινές επιλογές.