Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά σχεδόν 20%, σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για την διατροφή και την υγεία.
Επιπλέον 300mg ασβεστίου την ημέρα, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε μισό λίτρο γάλα, φαίνεται να σχετίζεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, δήλωσαν οι ερευνητές ενώ οι μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου, όπως το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας, φάνηκε να έχουν παρόμοια προστατευτική δράση.
«Αυτή η μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως λόγω του ασβεστίου που περιέχουν», δήλωσε η Δρ Keren Papier, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο University of Oxford.
«Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση τόσο στις γαλακτοκομικές όσο και στις μη γαλακτοκομικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανόν είναι ο κύριος παράγοντας για την μείωση του κινδύνου», πρόσθεσε η ίδια.
Σε άνοδο ο καρκίνος του παχέος εντέρου
Ο καρκίνος του εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στον κόσμο, με σχεδόν 2 εκατομμύρια περιπτώσεις και ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως. Οι νέες διαγνώσεις αναμένεται να φθάσουν τα 3,2 εκατομμύρια έως το 2040, ενώ οι θάνατοι αναμένεται να φτάσουν τους 1,6 εκατομμύρια.
Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Κι ενώ οι τάσεις είναι ανησυχητικές, οι ειδικοί τονίζουν ότι περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.
Η διατήρηση υγιούς βάρους, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα και η αποφυγή του καπνίσματος συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου.
Τι έδειξε η έρευνα για το γάλα
Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν ξεκάθαρα.
Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 540.000 γυναίκες για σχεδόν 17 χρόνια για να διερευνήσουν πώς 97 τρόφιμα, ροφήματα και θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το ασβέστιο φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του εντέρου ενώ το αλκοόλ και το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο.
Τι αυξάνει τον κίνδυνο
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η επιπλέον κατανάλωση 20γρ. αλκοόλ την ημέρα, περίπου η ποσότητα που περιέχεται σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, φάνηκε να συνδέεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ η η κατανάλωση 30 γρ. περισσότερου κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος φάνηκε να συνδέεται με 8% αύξηση της νόσου.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η προστατευτική δράση του ασβεστίου αναμένεται να ισχύει για τους άνδρες αλλά και τα νεότερα άτομα.