Στην αρχαιότητα ο σαμπούκος ή ζαμπούκος (elderberry) ήταν γνωστός με το όνομα ακταία. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες, ως βότανο, έγιναν γνωστές από τον Ιπποκράτη, ενώ ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι έφτιαχναν τσάι με τα φύλλα του για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Ο καρπός του είναι πλούσιος σε ανθοκυανίνες οι οποίες του δίνουν το βαθύ μωβ χρώμα του. Οι ανθοκυανίνες ανήκουν σε μία ευρύτερη κατηγορία θρεπτικών συστατικών που είναι γνωστά ως φλαβονοειδή και έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τώρα, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ότι ο χυμός του θα μπορούσε να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος, ενώ παράλληλα προάγει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Smart info: Ο χυμός elderberry περιείχε περίπου 720 χιλιοστόγραμμα ανθοκυανινών!

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, η κατανάλωση του χυμού elderberry επέφερε σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη και καίει το λίπος, σε μόλις μία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν 24% μείωση της απόκρισης στη γλυκόζη του αίματος μετά από ένα γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο χυμός elderberry μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ρυθμίσει καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έναν κρίσιμο παράγοντα για τη μεταβολική υγεία και τη διαχείριση του βάρους.

Επιπλέον, όσοι έπιναν το χυμό έκαιγαν κατά 27% περισσότερο λίπος τόσο κατά την ανάπαυση όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

«Το elderberry, το οποίο χρησιμοποιείται ως θεραπεία εδώ και αιώνες, έχει πολλά οφέλη για τη μεταβολική καθώς και την προβιοτική υγεία», υπογραμμίζει η ερευνητική ομάδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης σχεδιάζουν να διερευνήσουν κατά πόσον ο χυμός elderberry μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν το χαμένο βάρος τους.

Ο καρπός δεν τρώγεται ωμός

Ο φλοιός, τα φύλλα και τα άνθη του είναι ασφαλή για κατανάλωση σε αποξηραμένη μορφή. Αντίθετα, οι καρποί του μπορεί να είναι τοξικοί αν καταναλώνονται άγουροι ή ωμοί σε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ώριμοι και βρασμένοι ή ψημένοι.

Κυκλοφορεί σε αποξηραμένη μορφή, σκόνη, κάψουλες, βάμμα και χυμό. Στην αγορά υπάρχουν προϊόντα που έχουν ως βάση τον σαμπούκο, όπως σιρόπια για το συνάχι και παστίλιες για τον λαιμό.

Πριν τη χρήση του συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.