Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα θέμα υγείας που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα λόγω της συχνότητας της εκδήλωσής του και το μεγάλο ηλικιακό φάσμα που καλύπτει. Εμφανίζεται όταν τα ανώμαλα κύτταρα του μαστού αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας όγκους. Εάν δεν εντοπιστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τέτοια κύτταρα μπορεί να κάνουν μετάσταση (να εξαπλωθούν) σε κοντινούς ιστούς και άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας μεγαλύτερες βλάβες.

Ενώ το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού έχει μειωθεί κατά 44% από την κορύφωσή του το 1989, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αριθμός των διαγνώσεων αυξήθηκε κατά περίπου 1% ετησίως μεταξύ 2012 και 2021. Η επίπτωση για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών ήταν ακόμη υψηλότερη, φτάνοντας στο 1,4 %, έναντι 0,7% για τις γυναίκες άνω των 50.

Καθώς ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε περισσότερες νέες γυναίκες, ο τακτικός έλεγχος είναι πιο απαραίτητος από ποτέ για την έγκαιρη διάγνωση. Και τα καλά νέα είναι ότι, τα τελευταία χρόνια, έχουμε και την τεχνολογία με το μέρος μας.

Ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται νωρίτερα πλέον χάρη στην τομοσύνθεση. Η τομοσύνθεση είχε υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης καρκίνου από τη μαστογραφία (5,3% έναντι 4,0%) και χαμηλότερο ποσοστό προχωρημένων καρκίνων (32,7% έναντι 43,6%), γεγονός που δείχνει ότι οι καρκίνοι είναι πιθανό να ανιχνεύονται νωρίτερα. Η ανίχνευση του καρκίνου βελτιώθηκε όταν οι γυναίκες έκαναν επαναλαμβανόμενες μαστογραφίες με τομοσύνθεση.

Τώρα, επιστήμονες στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού αυξάνει την πιθανότητα ανίχνευσης της νόσου.  «Έτσι θα βελτιώσουμε το ποσοστό ανίχνευσης χωρίς να αυξήσουμε τη βλάβη για τις γυναίκες που συμμετέχουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού», υπογραμμίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Lübeck προσθέτοντας ότι η προσέγγιση θα μπορούσε επίσης να μειώσει το φόρτο εργασίας των ακτινολόγων.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατά του καρκίνου του μαστού

Συνολικά, 2.881 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού. Το ποσοστό ανίχνευσης ήταν 6,7% υψηλότερο στην ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης. Ωστόσο, αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία των γυναικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η διαφορά αυξήθηκε, με το ποσοστό να είναι 17,6% υψηλότερο για την ομάδα της τεχνητής νοημοσύνης, σε 6,70 ανά 1.000 γυναίκες έναντι 5,70 ανά 1.000 γυναίκες για την άλλη ομάδα. Αυτό σημαίνει πως όταν χρησιμοποιήθηκε η τεχνητή νοημοσύνη, εντοπίστηκε ένα επιπλέον κρούσμα καρκίνου ανά 1.000 γυναίκες που εξετάστηκαν.

Τα ευρήματα αυτά προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τα πιθανά οφέλη από την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον μαστογραφικό έλεγχο.

«Η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την πλήρη κατανόηση των κλινικών επιπτώσεων της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στον έλεγχο της μαστογραφίας», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

«Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι εφαρμόζουμε μια μέθοδο ικανή να ανιχνεύει κλινικά σχετικούς καρκίνους σε πρώιμο στάδιο, όπου η έγκαιρη ανίχνευση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.