Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνεται κάποιο άτομο, τον τρόπο που σκέφτεται και τον τρόπο που ενεργεί αλλά τι σχέση έχει με την διατροφή;
Κι ενώ δεν υπάρχει κάποια μαγική τροφή που να θεραπεύει από την κατάθλιψη, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισής της με την πάροδο του χρόνου.
Ιδιαίτερα τονίζεται η αξία της μπανάνας που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6 και συμμετέχει στη σύνθεση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Παρόμοιες δράσεις λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης έχουν και τα μούρα (ιδιαίτερα τα σκουρόχρωμα).
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία, ανέλυσαν δεδομένα για τη διατροφή και τη διάθεση από 3.483 άτομα, ηλικίας 45 ετών και άνω, με περιόδους παρακολούθησης έως και 11 ετών. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν και δίδυμα αδέρφια, γεγονός που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους επιστήμονες, επειδή είναι παρόμοια γενετικά. Οπότε, οποιεσδήποτε διαφορές στην υγεία – όπως τα συμπτώματα της κατάθλιψης – είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε μεταβλητές όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνθήκες διαβίωσης.
Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε μια «μέτρια» διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν υψηλή ποσότητα φρούτων και λαχανικών (κατά μέσο όρο 2,1 και 2 μερίδες την ημέρα αντίστοιχα) και εκείνων που κατανάλωναν μικρή ποσότητα (0,3 και 0,5 κατά μέσο όρο ημερήσιες μερίδες αντίστοιχα).
Η ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports είναι επίσης σημαντική: οι καταθλιπτικές διαταραχές τείνουν να κορυφώνονται σε ενήλικες μεταξύ 55 και 75 ετών και τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να είναι δυνητικά ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου.
Το απολαυστικό σνακ που προστατεύει από την κατάθλιψη
Γεμάτοι με ευεργετικά για την καρδιά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά οι ξηροί καρποί συνδυάζονται τέλεια με φρούτα και λαχανικά και μας ανεβάζουν τη διάθεση.
Η προστατευτική τους δράση ενάντια στην κατάθλιψη ενδεχομένως να οφείλεται σε ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν: Τα κύρια συστατικά των ξηρών καρπών, όπως διαιτητικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά, φαινόλες, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, περιλαμβάνουν ένα μεγάλο φάσμα αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition σε διάστημα 5,3 ετών, οι άνθρωποι που έτρωγαν 30 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα (περίπου μια χούφτα) είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης.
«Χαρούμενο» έντερο, καλή ψυχολογία
Tο πεπτικό απελευθερώνει το 90% της σεροτονίνης του σώματος, η οποία παίζει ρόλο κλειδί στην διάθεσή σας καθώς επηρεάζει την όρεξη, τα συναισθήματα, την κίνηση, τη συμπεριφορά και τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Το «πακέτο» που προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες στο έντερο και την συνύπαρξη όλων των ευεργετικών βακτηρίων αποτελείται από άφθονες φυτικές ίνες, προβιοτικά, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (όπως κεφίρ, γιαούρτι, κόκκινο κρασί, μπύρα, ψωμί με προζύμι), φρούτα και λαχανικά.