Μας ξυπνά, μας κρατά σε εγρήγορση και τώρα σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία. Ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ιδίως για όσους τον προτιμούν κατά τις… πρωινές ώρες.

Σύμφωνα με την μελέτη σε περισσότερους από 40.000 Αμερικανούς ενήλικες, ο χρόνος κατανάλωσης του καφέ μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός με το πόσο πίνετε, ειδικά εάν στοχεύετε στην μακροζωία.

Έρευνες έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, διαβήτη, στεφανιαίας νόσου αλλά και εγκεφαλικού.

Ερευνητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health και το George Washington University εντόπισαν δύο διαφορετικά μοτίβα κατανάλωσης καφέ μεταξύ των Αμερικανών. Το 36% των συμμετεχόντων, που αποτέλεσε την πρώτη ομάδα, έπιναν πρωί τον καφέ τους και συγκεκριμένα από τις 4 το πρωί έως το μεσημέρι. καφές

Το 14% των συμμετεχόντων, που αποτέλεσε την δεύτερη ομάδα, έπιναν καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μέχρι τις βραδινές ώρες. Το υπόλοιπο 48% των συμμετεχόντων δεν έπινε καφέ.

Ο πρωινός καφές υπερισχύει

Όσοι ανήκαν στην πρώτη ομάδα (με τον πρωινό καφέ) παρουσίασαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν συνήθιζαν να πίνουν καφέ, αναφέρουν οι ερευνητές.

Από την άλλη, τα άτομα που έπιναν καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν παρουσίασαν σημαντική μείωση του κινδύνου θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, αναφέρει ότι τα οφέλη συνδέονταν εντονότερα με την πρωινή μέτρια κατανάλωση καφέ, ιδίως μεταξύ των συμμετεχόντων που συνήθιζαν να καταναλώνουν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Ποια ποσότητα χαρίζει τα περισσότερα οφέλη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα με μέτρια κατανάλωση κατά τις πρωινές ώρες παρουσίασαν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Όσοι έπιναν μεγάλες ποσότητες καφέ (πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα) παρουσίασαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ εκείνοι που έπιναν ένα φλιτζάνι ή λιγότερο εξακολουθούσαν να εμφανίζουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο.

Επίσης όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ το πρωί παρουσίασαν 48% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιακές επιπλοκές. Εκείνοι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφέ φάνηκαν να έχουν 39% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια ενώ όσοι έπιναν μικρές ποσότητες φάνηκαν να έχουν 35% μειωμένο κίνδυνο.