Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι οποίοι είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί. Ο νοροϊός συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με κάποιον που έχει μολυνθεί, ή αγγίζοντας επιφάνειες ή αντικείμενα ή τρώγοντας τροφή που έχει αγγίξει κάποιος που έχει νοσήσει με τον ιό.

Ιογενή γαστρεντερίτιδα μπορεί να εκδηλώσει κανείς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάθε ιός έχει τη δική του εποχική δραστηριότητα. Οι λοιμώξεις από νοροϊό, αν και απαντώνται όλο το χρόνο, τείνουν να εμφανίζονται συχνότερα τους ψυχρότερους μήνες. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων λόγω του συγχρωτισμού.

Πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο νοροϊός;

Αν και η γαστρεντερίτιδα συνήθως υποχωρεί μέσα σε 2-3 ημέρες, ο νοροϊός μπορεί να παραμείνει στα ρούχα και σε αντικείμενα που είναι καλυμμένα με ύφασμα, όπως καρέκλες, καναπέδες και μαξιλάρια, για έως και ένα μήνα, μολύνοντας όσους τα αγγίζουν, προειδοποιούν οι ειδικοί εν μέσω ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων.

Τα κρούσματα είναι αυξημένα κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Ο χρόνος που μεσολαβεί από την επαφή (έκθεση) με έναν από τους ιούς που προκαλούν ιογενή γαστρεντερίτιδα μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων κυμαίνεται μεταξύ 12 και 72 ωρών.

Είναι σίγουρα γαστρεντερίτιδα;

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες (συνήθως υδαρείς) και οι έμετοι. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό. Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός.

Παρόμοια συμπτώματα με αυτά της ιογενούς γαστρεντερίτιδας (διάρροια και έμετοι) μπορούν να προκαλέσουν αρκετές λοιμώξεις από βακτήρια ή παράσιτα, η κατανάλωση κάποιων φαρμάκων, ή η παρουσία κάποιου άλλου νοσήματος.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο από 24 ώρες ή επιδεινώνονται, καλό είναι να συμβουλεύεται κανείς τον γιατρό του. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα διαγιγνώσκεται με βάση τα συμπτώματα και την εξέταση του ασθενή.

Πώς θα προστατευτούμε;

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μινεσότα υποστηρίζουν ότι ο καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζει κάποιος με νοροϊό είναι η καλύτερη στρατηγική αφαίρεσης και καταστροφής του ιού.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι υγείας συμβουλεύουν τους ασθενείς αλλά και τους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με όσους έχουν νοσήσει, να πλένουν και να στεγνώνουν τα ρούχα τους σε υψηλή θερμοκρασία σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και να μην σκουπίζουν τη μολυσμένη περιοχή με ηλεκτρική σκούπα πριν καθαρίσει τους λεκέδες καθώς έτσι τα παθογόνα θα μεταδοθούν στον αέρα.

Για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει από ιογενή γαστρεντερίτιδα θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής:

  • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας, την επαφή με ασθενή με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή το χειρισμό μολυσματικού υλικού και πριν την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού.
  • Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και των οικιακών σκευών, με σαπούνι και νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
  • Αποφυγή χρήσης των ίδιων σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων με άλλα άτομα.
  • Αποφυγή στενής επαφής με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.