Είναι γνωστό ότι η μοναξιά μας βλάπτει… Οι αλληλεπιδράσεις με οικογένεια και φίλους όμως “θωρακίζουν” την υγεία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας την ευαισθησία στις λοιμώξεις αλλά και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού μελέτησαν πρωτεΐνες από δείγματα αίματος που ελήφθησαν από περισσότερους από 42.000 ενήλικες από την βάση δεδομένων UK Biobank.

Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Nature Human Behaviour.

Επιβαρυντική για την υγεία η μοναξιά

Οι κοινωνικές σχέσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την ευημερία μας. Όλο και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τόσο η κοινωνική απομόνωση όσο και η μοναξιά συνδέονται με χειρότερη υγεία και πρόωρο θάνατο.

Παρά τα στοιχεία αυτά, όμως, οι υποκείμενοι μηχανισμοί μέσω των οποίων οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία παραμένουν άγνωστοι.

Ένας τρόπος διερεύνησης των βιολογικών αυτών μηχανισμών είναι η εξέταση των πρωτεϊνών που κυκλοφορούν στο αίμα, εξηγούν οι ερευνητές.

Η ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του University of Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Fudan University εξέτασε τα «πρωτεϊνώματα» (“proteomes”) – τη σειρά των πρωτεϊνών – σε δείγματα αίματος από περισσότερους από 42.000 ενήλικες ηλικίας 40-69 ετών.

Αυτό τους επέτρεψε να δουν ποιες πρωτεΐνες υπήρχαν σε υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των ατόμων που ήταν κοινωνικά απομονωμένα ή μοναχικά και πώς αυτές οι πρωτεΐνες συνδέονταν με χειρότερη υγεία.

Τι αποκάλυψαν τα «πρωτεϊνώματα»

Η ομάδα υπολόγισε στην συνέχεια τις βαθμολογίες κοινωνικής απομόνωσης και μοναξιάς. Η κοινωνική απομόνωση είναι μια αντικειμενική μέτρηση που βασίζεται, για παράδειγμα, στην συχνότητα των κοινωνικών επαφών, την συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και στο αν κάποιος ζει μόνος του.

Η μοναξιά, από την άλλη πλευρά, είναι υποκειμενική, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς βασίζεται στο εάν το άτομο αισθάνεται μοναξιά.

Όταν ανέλυσαν τα πρωτεϊνώματα, οι ερευνητές εντόπισαν 175 πρωτεΐνες που σχετίζονται με την κοινωνική απομόνωση και 26 πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη μοναξιά (αν και περίπου το 85% των πρωτεϊνών που σχετίζονταν με τη μοναξιά ήταν κοινές με την κοινωνική απομόνωση).

Πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες παράγονται ως απόκριση στη φλεγμονή, στην ιογενή λοίμωξη και ως μέρος των ανοσολογικών μας αντιδράσεων, καθώς και έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο, εξηγούν οι ίδιοι.

«Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συνδέονται με χειρότερη υγεία, αλλά δεν γνωρίζαμε γιατί. Η εργασία μας ανέδειξε έναν αριθμό πρωτεϊνών που φαίνεται να παίζουν ρόλο σε αυτή τη σχέση, με τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών ειδικότερα να φαίνονται ότι αυξάνονται ως άμεση συνέπεια της μοναξιάς» αναφέρουν οι ερευνητές.