Όλοι ξέρουμε την ιστορία του τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ. Στο μυαλό του οι άνθρωποι υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν χρήματα, ενώ απεχθάνεται τα Χριστούγεννα, καθώς θεωρεί ότι προσθέτουν ένα ακόμα χρόνο στην πλάτη του, χωρίς να τον κάνουν πλουσιότερο. Μπορεί να την έχεις διαβάσει σε βιβλίο, να την έχεις δει σε ταινία ή ακόμη και να την έζησες… Γιατί υπάρχουν στ’ αλήθεια άνθρωποι που διακόπτουν τις σχέσεις τους πριν τις γιορτές για να αποφύγουν τα οικονομικά έξοδα για την αγορά ενός δώρου – φαινόμενο γνωστό και ως «scrooging»!

Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτή την πρακτική και μοιράζονται κάποιες ανησυχητικές ομοιότητες με τον γκρινιάρη χαρακτήρα. Ένας στους δέκα Βρετανούς το κάνει και μάλιστα είναι αρκετά δημοφιλές στις ηλικίες 18-24, με τους άντρες να είναι πιο πιθανό να απορρίψουν τη σύντροφό τους από ότι οι γυναίκες (11% έναντι 7%).

Smart info: Στις 11 Δεκεμβρίου καταγράφονται περισσότεροι χωρισμοί από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου.

Ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είναι οι μήνες της ενδοσκόπησης και της επανεκτίμησης. Κάποιος που δεν είναι σίγουρος για το μέλλον μιας σχέσης μπορεί να δει τις διακοπές ως μια βολική διέξοδο. Το «scrooging» συμβαίνει, συνήθως, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά ή άλλες εορταστικές εκδηλώσεις. Παρόλο που αυτό συμβαίνει συχνότερα στο τέλος ή στις αρχές του έτους, μπορεί να συμβεί πριν από οποιαδήποτε περίσταση, γιορτή ή γενέθλια.

Πώς μοιάζει το «scrooging»;

Αναγνωρίστε τα σημάδια του «scrooging» για να μπορέσετε φέτος να «επενδύσετε» στους κατάλληλους ανθρώπους:

  • Διστακτικότητα στον προγραμματισμό ραντεβού.
  • Απροθυμία συμμετοχής σε οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις.
  • Ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς.
  • Αποφυγή συζητήσεων για μελλοντικά σχέδια.
  • Ευερεθιστότητα σχετικά με τα έξοδα και τις οικονομικές υποχρεώσεις.
  • Απότομος χωρισμός, χωρίς προφανή αιτία.
  • Ασαφείς εξηγήσεις και δικαιολογίες.
  • Αποστασιοποίηση.

Δεν είναι μυστικό ότι η εορταστική περίοδος κοστίζει ακριβά: Δώρα, φαγητό, ποτά, πάρτι, «secret santa»… Οι «scroogers» μπορεί να το χωρίζουν επειδή δεν βλέπουν κάτι μακροπρόθεσμο με τον σύντροφό τους και ως εκ τούτου δεν είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα και χρόνο για εκείνους.

Η κοινωνική πίεση παίζει κι αυτή το ρόλο της. Ορισμένοι δίνουν έμφαση στο ποιος αγόρασε ποιο δώρο, πόσα ξοδεύτηκαν και πώς γιορτάστηκε η περίσταση. Η ανησυχία ότι δεν θα «ανταποκριθούν» οικονομικά μπορεί να οδηγήσει σε βιαστικές αποφάσεις – όπως ο χωρισμός.

Επιπλέον, μερικοί χρησιμοποιούν τον χωρισμό για να αποφύγουν σοβαρές συζητήσεις και ευθύνες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από την τσιγκουνιά, ένας άλλος λόγος που μπορεί να προβληματίζει ένα άτομο και να μην θέλει να κάνει δώρο στο ταίρι του είναι ότι αυτό θα δείξει μια παραπάνω οικειότητα και μια ενδεχόμενη δέσμευση, κάτι το οποίο και δεν επιθυμεί.

Άλλωστε οι γιορτές δεν αφορούν μόνο τα υλικά αγαθά, αλλά και τη σύνδεση, την ευγνωμοσύνη και τη συναισθηματική εγγύτητα.

Aυτό όμως, απλώς επιβεβαιώνει πως είναι τσιγκούνηδες τόσο στα οικονομικά τους, όσο και στα συναισθήματά τους!

Μην ξεχνάς ότι μια γνήσια και υγιής σχέση προϋποθέτει αμοιβαίο σεβασμό, υποστήριξη, εκτίμηση, επικοινωνία, διαφάνεια και κατανόηση – ειδικά σε συναισθηματικά φορτισμένες περιόδους όπως οι γιορτές. Αν ο/η σύντροφός σου αρνείται συστηματικά να συζητήσει για τα προβλήματά σας ή προσπαθεί να σε χειραγωγήσει ώστε να νιώθεις ενοχές επειδή θέλεις να γιορτάσεις, μπορεί να είναι χρήσιμο να επανεξετάσεις τις προσδοκίες σου.