Από το γερό ανοσοποιητικό μέχρι την καλύτερη διάθεση και τον πιο ξεκούραστο ύπνο, είναι γνωστό ότι η γυμναστική μας ωφελεί ποικιλοτρόπως. Τώρα μια νέα μελέτη υπογραμμίζει την προστατευτική της δράση κατά των χρόνιων ασθενειών.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα εξέτασαν τις απαντήσεις περισσότερων από 7.000 ασθενών από το Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, οι οποίοι σημείωσαν το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητας σε ένα ερωτηματολόγιο.
Γυμναστική Vs χρόνιων παθήσεων
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ασθενών, εκείνοι με το υψηλότερο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας – που σημαίνει ότι γυμνάζονταν μέτρια έως έντονα τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα – φάνηκαν να έχουν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν 19 χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, των αναπνευστικών παθήσεων και του διαβήτη.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Preventing Chronic Disease, υποδηλώνουν περαιτέρω ότι οι ασθενείς που ήταν λιγότερο δραστήριοι – που σημαίνει ότι ανέφεραν ελάχιστη έως καθόλου άσκηση σε μια εβδομάδα – φάνηκαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μια χρόνια πάθηση.
Η έρευνα Exercise Vital Sign, όπως ονομάζεται το ερωτηματολόγιο των ερευνητών, περιελάμβανε δύο ερωτήσεις:
- «Κατά μέσο όρο, πόσες ημέρες την εβδομάδα κάνετε μέτρια έως έντονη άσκηση (όπως ένα γρήγορο περπάτημα);».
- «Κατά μέσο όρο, πόσα λεπτά ασκείστε σε αυτό το επίπεδο;».
«Χρειάζονται συνήθως λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα για να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι το ερωτηματολόγιο δεν θα παρεμβαίνει στην επίσκεψη ενός ασθενή ενώ θα μας δίνει μια καλύτερη εικόνα για την υγεία του ασθενούς συνολικά», επισημαίνουν οι ερευνητές.
Ενώ η σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών είναι γνωστή, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των ασθενών.
«Πιστεύουμε ότι τα άτομα που αφιερώνουν χρόνο για να προσέλθουν για ετήσιες εξετάσεις αφιερώνουν επίσης περισσότερο χρόνο σε υγιεινές συμπεριφορές, όπως η σωματική δραστηριότητα», σημειώνουν οι ίδιοι.