ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Χυλοπιτάκι με κιμά κοτόπουλου
Ο κιμάς από κοτόπουλο είναι άπαχος, πιο χαμηλός σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.
Υλικά
- 500 γρ. κιμά κοτόπουλου
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι πολύ ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
- 70 γρ. πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. ντομάτα τριμμένη
- 300 ml ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 500 γρ. χυλοπιτάκι
- Ξηρό ανθότυρο Κρήτης ή κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τον ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να «σπάσει». Μόλις αλλάξει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το σέλερι, τη δάφνη, το μπαχάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
Βήμα 2ο
Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί. Σβήνουμε με το κρασί και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε πρώτα την τριμμένη ντομάτα, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, και μετά το ζεστό ζωμό ή το νερό.
Βήμα 3ο
Σιγοβράζουμε το μείγμα για περίπου 20-25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αφαιρούμε τη δάφνη και το μπαχάρι και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το μαϊντανό.
Βήμα 4ο
Στο μεταξύ βράζουμε τις χυλοπίτες σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τις σουρώνουμε και τις επαναφέρουμε στην κατσαρόλα όπου τις ανακατεύουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν θέλουμε, τις ανακατεύουμε με τον κιμά ή απλά τον σερβίρουμε από πάνω. Προσθέτουμε τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.