Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (inflammatory bowel disease – IBD) είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε μια ομάδα χρόνιων παθήσεων που επηρεάζουν το έντερο, με τις δύο πιο κοινές μορφές της να αποτελούν την νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Τώρα νέα ανασκόπηση υποστηρίζει ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Σύμφωνα με την ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, μερικά από τα θρεπτικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, όπως οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά, θα μπορούσαν να έχουν προστατευτικές επιδράσεις.
Μεσογειακή διατροφή και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, η μεσογειακή διατροφή έχει διάφορα ωφέλιμα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών και της χαμηλής περιεκτικότητας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Θα μπορούσε πιθανότατα να βοηθήσει τόσο στη διαχείριση όσο και στην πρόληψη της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αποτελώντας ήδη μία από τις διατροφικές συστάσεις των ειδικών για τον περιορισμό των συμπτωμάτων.
Αλλά, όπως σημειώνουν, οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το μικροβίωμα του εντέρου στα άτομα με τις συγκεκριμένες διαταραχές, παραμένουν ασαφείς.
Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν το PubMed για να εντοπίσουν πρόσφατες έρευνες στον συγκεκριμένο τομέα, εξετάζοντας δεδομένα από το 2019 έως το 2024. Χρησιμοποίησαν λέξεις-κλειδιά στην αναζήτησή τους, όπως μεσογειακή διατροφή και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
Ποιες οι επιδράσεις των συστατικών της
Κατά την έρευνά τους εξέτασαν διάφορα θρεπτικά συστατικά. Πρώτον, διερεύνησαν τους υδατάνθρακες. Όπως αναφέρουν, εντόπισαν για παράδειγμα δεδομένα που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της εντερικής διαπερατότητας σε άτομα με νόσο του Crohn.
Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ορισμένες διαιτητικές ίνες μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές επιδράσεις σε ορισμένα άτομα που πάσχουν από ενεργή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Στη συνέχεια, μελέτησαν τις πρωτεΐνες. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Από την άλλη, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, να συμβάλλουν στην μείωση των προφλεγμονωδών βακτηρίων και στη βελτίωση της βακτηριακής ποικιλομορφίας.
Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που βρίσκονται στη μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα, όπως το κεφίρ.
Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει κυρίως ακόρεστα λιπαρά, με το ελαιόλαδο να αποτελεί την βασικότερη πηγή λιπαρών. Όπως υποστηρίζουν οι συγγραφείς, το ελαιόλαδο περιέχει πολυφαινόλες και άλλα ωφέλιμα συστατικά που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στην περίπτωση φλεγμονωδών διαταραχών, όμως απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν οι επιδράσεις του.
Τονίζουν επίσης ότι τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από ψάρια και σπόρους φαίνεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Κι ενώ τα παραπάνω ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Η εξατομίκευση των διατροφικών στρατηγικών είναι απαραίτητη για τα άτομα με φλεγμονώδη νόσου του εντέρου ενώ σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό, πριν να κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στην διατροφή σας, να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει με ασφάλεια.