ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κρεμμυδόπιτα με καρύδια και βότανα
Παραδοσιακή vegan συνταγή.
Υλικά
- 6 χωριάτικα φύλλα
- ⅔ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1½ κιλό μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
- 1 φλιτζ. ντομάτα κονκασέ
- 1 μεγάλη πατάτα
- 1 φλιτζ. καρύδια χοντροκομμένα
- 2 κ.σ. μάραθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Τρίβουμε την πατάτα στον τρίφτη. Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 12-15 λεπτά. Όταν ροδίσουν, ρίχνουμε την ντομάτα και σιγοβράζουμε το μείγμα μέχρι να πιει τα υγρά του και να στεγνώσει τελείως, για 5 λεπτά.
Βήμα 2ο
Πασπαλίζουμε με το μπούκοβο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε την πατάτα. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε το μείγμα από την εστία. Ενσωματώνουμε το καρύδι και τα μυρωδικά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 3ο
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 36 εκ. και στρώνουμε ακτινωτά τα μισά φύλλα, ραντίζοντάς τα με ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη γέμιση, γυρίζοντας πάνω της τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν.
Βήμα 4ο
Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία στρώνουμε τσαλακωμένα και ραντισμένα με ελαιόλαδο. Χαράζουμε σε κομμάτια, ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και λίγο νερό και ψήνουμε για μία ώρα στους 180ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα. Αφήνουμε την κρεμμυδόπιτα να σταθεί για 15 λεπτά πριν τη σερβίρουμε.