Κάποιοι τα ονομάζουν τρόφιμα  superstars. Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας . Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να μάθουμε τι θησαυρούς κρύβουν. Τα συστατικά τους ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής προκειμένου να επωφεληθούμε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Φράουλες

Ένα φλιτζάνι φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι ένα πορτοκάλι και είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών που βοηθούν τον οργανισμό σας να κρατά σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Αυγά

Έχουν κακή φήμη, καθώς θεωρείται ότι είναι βόμβες χοληστερίνης, αλλά τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι καταναλώνοντας ένα ή δύο αυγά την εβδομάδα, δεν πρόκειται να αυξήσουν τη χοληστερίνη σας, αντίθετα μπορεί να κατεβάσουν την κακή χοληστερίνη (LDL). Επιπλέον, τα αυγά περιέχουν χολίνη που βοηθάει στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.

Σαρδέλες

Οι σαρδέλες δίκαια τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει τον τίτλο των σούπερ τροφίμων, κυρίως για το είδος των λιπαρών οξέων που περιέχουν. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να του τα παρέχουμε τακτικά μέσα από τη διατροφή μας, καθώς προσφέρουν καλύτερη υγεία στα αιμοφόρα αγγεία και τη καρδιά.

Αβοκάντο

Είναι τόσο νόστιμο και ταυτόχρονα πολύ λιπαρό. Όμως αυτό είναι το βασικό του πλεονέκτημα, καθώς είναι γεμάτο από καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Προσθέτοντας φέτες αβοκάντο στις σαλάτες ή στα σάντουιτς σημαίνει ότι εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με ολεϊκό οξύ που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης, αλλά και με αντιοξειδωτικά που πολεμούν μέχρι και τον καρκίνο.

Ακτινίδια

Σύμφωνα με έρευνες τρώγοντας 2 ή 3 ακτινίδια την ημέρα μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων του αίματος που ενδέχεται να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή. Επίσης τα ακτινίδια είναι γεμάτα φυτικές ίνες που συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη και του καρκίνου.

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα δεν είναι απλώς μια πατάτα. Διαθέτει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τη διαφοροποιούν θρεπτικά από την κλασική πατάτα. Είναι γλυκιά, αρωματική και εξαιρετικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, δεν έχει τη θέση που της αξίζει στο ελληνικό τραπέζι. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να την εντάξουμε στη διατροφή μας, μιας και ανήκει στις υπερτροφές; Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι παρά τη γλυκιά της γεύση, η γλυκοπατάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λίγες θερμίδες.

Καρύδια

Τα καρύδια παίρνουν και αυτά θέση στη λίστα των σούπερ τροφίμων, καθώς θεωρούνται από τους πλέον θρεπτικούς ξηρούς καρπούς που έχουν ευεργετική δράση στα ζωτικά μας όργανα. Περιέχουν ω-3 πολυακόρεστα  λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Τα εν λόγο λιπαρά συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε ό,τι αφορά την εγκεφαλική λειτουργία ο συνδυασμός ω3 λιπαρών οξέων, τρυπτοφάνης και μελατονίνης που περιέχουν τα καρύδια τα καθιστούν εξαιρετικά. Κάνουν επίσης καλό στο καρδιαγγειακό μας σύστημα και αυτό οφείλεται  στο ότι αποτελούν μια από τις πλουσιότερες πηγές απαραίτητων ω- 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς επίσης και καρδιοπροστατευτικών αντιοξειδωτικών στοιχείων (ελλαγικό και γαλλικό οξύ).

Φασόλια

Ο ηλεκτρισμός, οι μηχανές, τα μικροτσίπ και άλλες εφευρέσεις μπορεί να άλλαξαν τη ζωή μας, τα φασόλια όμως την έσωσαν. Χωρίς τα φασόλια ο ευρωπαϊκός πληθυσμός δεν θα είχε διπλασιαστεί έγραψαν κάποτε οι New YorK Times.  Σε μια εποχή όπου το κρέας συστήνεται να καταναλώνεται όχι συχνότερα από 1 φορά κάθε 15 ημέρες αποτελούν έναν άξιο αντικαταστάτη του κρέατος, καθώς περιέχουν  σημαντικές ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών. Προσφέρουν σημαντικές ποσότητες αδιάλυτων και διαλυτών φυτικών ινών που συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες της βιταμίνης Β1, η οποία ονομάζεται και θειαμίνη. Αυτή συμβάλλει στην καλύτερη νοητική μας λειτουργία. Μην προσθέτετε σόδα κατά το μούλιασμα των φασολιών, γιατί μπορεί να τα κάνει πιο βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη ή ανευρίνη).