ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μαρμελάδα μανταρίνι
Δίνουμε επιπλέον άρωμα στη μαρμελάδα με μπαχαρικά, όπως η κανέλα, ο γλυκάνισος, το καρδάμωμο ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
Υλικά
- 1 κιλό ακέρωτα μανταρίνια
- 200 γρ. χυμό μανταρινιού φρεσκοστυμμένο
- 700 γρ. ζάχαρη
- 1 λοβό βανίλιας
- Λίγο χυμό λεμονιού φρεσκοστυμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Πλένουμε τα μανταρίνια σχολαστικά χωρίς να τα καθαρίσουμε ή να ξύσουμε τη φλούδα τους. Τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα, τα καλύπτουμε με καυτό νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά.
Βήμα 2ο
Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, στραγγίζουμε τα μανταρίνια και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, όπου τα αφήνουμε για 2 ώρες, αλλάζοντας ενδιάμεσα το νερό 3-4 φορές για να ξεπρικρίσουν.
Βήμα 3ο
Κόβουμε τα μανταρίνια με μαχαίρι οριζόντια στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους, αν έχουν. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και τα μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό μανταρινιού και το λοβό της βανίλιας ολόκληρο, αφού πρώτα τον χαράξουμε κατά μήκος.
Βήμα 4ο
Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε το μείγμα για μία ώρα περίπου, μέχρι να δέσει. Αποσύρουμε τη μαρμελάδα από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού και τη μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν και στη συνέχεια τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε ένα βάζο μαρμελάδας, το διατηρούμε στο ψυγείο.