ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ζεστή σαλάτα με φασόλια βανίλιες και βραστή πατάτα
Διακοσμούμε, αν θέλουμε, με φύλλα κάπαρης.
Υλικά
- 150 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού
- 2 μεσαίες πατάτες
- 6-7 ελιές θρούμπες
- 1-2 κ.σ. μικρά καπαρόφυλλα στραγγισμένα
- 1 μικρό κρεμμύδι σε καρέ
- 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. αποξηραμένη άγρια ρίγανη τριμμένη
- 4 κ.σ. αγουρέλαιο
- 2 κ.γ. κόκκινο ξίδι
- Ανθό αλατιού (αφράλα)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 60 λεπτά, αναλόγως τα φασόλια. Τα τελευταία 5 λεπτά του βρασμού, προσθέτουμε αλάτι. Τα σουρώνουμε.
Βήμα 2ο
Παράλληλα, βράζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα τις πατάτες ολόκληρες, με τη φλούδα τους –αφού πρώτα τις πλύνουμε καλά– μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 35 λεπτά. Τις αφήνουμε για 5 λεπτά να κρυώσουν ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμη ζεστές. Τις κόβουμε σε κομμάτια 3-4 εκ.
Βήμα 3ο
Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μπολ μαζί με τα φασόλια, το μαϊντανό, τη ρίγανη και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε με το ξίδι και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε τα καπαρόφυλλα και τις ελιές και σερβίρουμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με το αγουρέλαιο.