Αυτές τις μέρες φάγαμε και τι δεν φάγαμε. Και δεν πειράζει γιατί γιορτές ήταν και χρειαζόταν να χαλαρώσουμε λίγο, να περάσουμε καλά και να απολαύσουμε και το φαγητό. Ωστόσο τις μέρες ενδιάμεσα των γιορτών, γιατί ακολουθούν και άλλες καλό είναι να προσέξουμε λίγο να αυξήσουμε την κατανάλωση οσπρίων, λαχανικών και φρούτων ώστε να ξεκουράσουμε λίγο… τις αρτηρίες μας και να φροντίσουμε την καρδιαγγειακή μας υγεία. Μια έρευνα επίσης έρχεται τώρα να μας μιλήσει και για την αξία του πρωινού στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς μας. Όταν δεν παραλείπουμε το πρωινό μας γεύμα και φροντίζουμε φυσικά αυτό να είναι ισορροπημένο μειώνουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition, Health and Aging.

Πώς το πρωινό γεύμα ωφελεί την καρδιά μας

Λαμβάνοντας το 1/4 των ημερήσιων θερμίδων μέσω ενός δυναμωτικού πρωινού, μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Hospital del Mar παρακολούθησαν την πρόοδο ατόμων ηλικίας 55 και 75 ετών με παχυσαρκία και παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν το 20-30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης το πρωί είχαν ελαττώσει τις αρνητικές επιδράσεις διαφόρων παραγόντων κινδύνου στον οργανισμό τους.

Το σωματικό τους βάρος ήταν καλύτερο σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν λιγότερη ενέργεια στο πρωινό.

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες αυτοί είχαν 2-3,5% χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και 2-4% μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Η κατανάλωση ενός καλού πρωινού συνδέθηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν θρεπτικό πρωινό είχαν 1,5% μικρότερη περιφέρεια μέσης, 4% χαμηλότερα τριγλυκερίδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά έχει σημασία τι και πώς το τρώτε. Η κατανάλωση ελεγχόμενων ποσοτήτων -όχι πολύ ή πολύ λίγο- και η εξασφάλιση καλής διατροφικής σύνθεσης είναι ζωτικής σημασίας. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η ποιότητα σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου. Είναι εξίσου σημαντικό να τρώτε πρωινό, αλλά να είναι και ποιοτικό».

Το κλειδί δηλαδή για την πρόληψη του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι τόσο η επάρκεια των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από το πρωινό μας γεύμα όσο και η ποιότητά του .