Είναι πεντανόστιμες υγιεινές γεμάτες θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Και ό,τι πρέπει αν αυτές τις μέρες καταναλώσατε πολλά κρεατικά.
Χοντρά μακαρόνια με κολοκυθάκια, δυόσμο και ανθότυρο
Προετοιμασία 20΄ Μαγείρεμα 15΄
Υλικά (για 6 μερίδες)
500 γρ. χοντρά μακαρόνια ή πένες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
6 κολοκυθάκια σε μπαστουνάκια
2 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
½ κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
20 φύλλα φρέσκου δυόσμου ψιλοκομμένα
150 γρ. ανθότυρο τριμμένο
Εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια. Έπειτα από 1 λεπτό ρίχνουμε τα κολοκυθάκια, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.
Μαγειρεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια.
Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο και σερβίρουμε με το τριμμένο ανθότυρο.
Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι, μαστίχα και λάιμ
Προετοιμασία 20΄, Μαγείρεμα 60΄
Υλικά (για 6 μερίδες)
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 χταπόδι, περίπου 700 γρ.
1 μέτριο κρεμμύδι. σε καρεδάκια
1 καρότο, σε πολύ λεπτές ροδέλες
3 κουταλιά σέλερι, ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
3 γρ. μαστίχα, σκόνη
Χυμός από ½ λάιμ
Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, ακέρωτο
350 γρ. κοφτό μακαρονάκι, βρασμένο για 3 λεπτά
2 κουταλάκια φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη ή ½ κουταλάκι ξερή
1 κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο ή 1/3 κουταλάκι ξερό
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το χταπόδι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά να σοταριστούν μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί και όταν μείνει το 1/3 των υγρών προσθέτουμε τις ντομάτες και τη μαστίχα.
Ρίχνουμε μέσα το χταπόδι, τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Αν η κατσαρόλα μπαίνει στον φούρνο, κλείνουμε με το καπάκι και τη βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Αν δεν έχουμε τέτοια κατσαρόλα, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα ή σε πυρέξ που θα το καλύψουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το χταπόδι. Αν ναι, προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό και ρίχνουμε το κοφτό μακαρονάκι στο σκεύος. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό. Σκεπάζουμε το σκεύος και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 170°C μέχρι να ψηθεί το ζυμαρικό και να τραβήξει τα υγρά.
Πένες ολικής άλεσης με ψητή μελιτζάνα
Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο 45΄ Αναμονή 15΄, Μαγείρεμα 10΄
Υλικά (για 6 μερίδες)
500 γρ. πένες ολικής αλέσεως
1.250 γρ. φλάσκες μελιτζάνες
300 γρ. ντομάτες κομμένες καρέ
½ κ.σ. ρίγανη
½ φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
5 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
½ φλ. λευκό ξηρό κρασί
4 κ.σ. κάππαρη ξαλμυρισμένη
80 γρ. φέτα τριμμένη και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C. Με το πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία τις μελιτζάνες βαθιά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες. Τις ψήνουμε από 45 λεπτά έως 1 ώρα (ανάλογα με το μέγεθος) ώσπου να γίνουν πολύ μαλακές. Τις αφήνουμε για ένα δεκάλεπτο να κρυώσουν.
Τις ανοίγουμε στα δύο. Με το κουτάλι της σούπας σκάβουμε και μαζεύουμε τη σάρκα της μελιτζάνας και πετάμε τη φλούδα. Βάζουμε τα καρέ της ντομάτας σε σουρωτήρι. Πιέζουμε ελαφρά να φύγουν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικό, κάππαρη και ανακατεύουμε.
Σε κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου, ώσπου να γίνουν al dente. Σουρώνουμε, περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, τη στεγνώνουμε και την ξαναβάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Ρίχνουμε τη μελιτζάνα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις αρχίσει να κολλάει ελαφρά, σβήνουμε με το κρασί.
Με την κουτάλα τρίβουμε τον πάτο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τις ντομάτες. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού όλα τα υλικά.
Στο τέλος προσθέτουμε και τη φέτα. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με επιπλέον τριμμένη φέτα.
Έξτρα ιδέα
Μπορείτε να φτιάξετε και μια απλή μακαρονάδα με σπαγγέτι ή ό,τι άλλο ζυμαρικό θέλετε και να τη γαρνίρετε με μια απλή σάλτσα ντομάτας φουλ στο λυκοπένιο.
Οι πιο υγιεινές σάλτσες και με τις λιγότερες θερμίδες γίνονται από τις ντομάτες. Αν έχετε χρόνο προτιμήστε να φτιάξετε σάλτσα από φρέσκιες ώριμες ντομάτες. Χρησιμοποιήστε σκόρδο, κρεμμυδάκι, βασιλικό ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό σας αρέσει, βράστε τη σάλτσα και συνοδέψτε με αυτή τα ζυμαρικά σας.
Μια επίσης πολύ νόστιμη και ελαφριά σάλτσα είναι αυτή που γίνεται από διάφορα λαχανικά όπως μελιτζάνες, καρότα κ.λπ. Εσείς το μόνο που θα κάνετε είναι να βράσετε τα λαχανικά και τα περάσετε από το πας πουρέ ή το μπλέντερ.