Το μυστικό για να γίνει το χοιρινό σας νόστιμο και τρυφερό είναι να το βάλετε στη μαρινάδα. Ενώνεται μια λιπαρή ουσία (ελαιόλαδο) με μια όξινη (ξίδι, λεμόνι, κρασί) και προσθέτετε μπαχαρικά ή μυρωδικά που σας αρέσουν. Η μαρινάδα σπάει τις ίνες του κρέατος και απορροφάται η γεύση στο εσωτερικό του.
Ο χρόνος που πρέπει να μείνει το τρόφιμο στη μαρινάδα εξαρτάται από το πάχος του και κυμαίνεται από 2 ώρες μέχρι 24. Εννοείται ότι το βάζουμε στο ψυγείο. Προσοχή χρειάζεται στη χρήση αλατιού θα πρέπει να το ρίξετε την ώρα του ψησίματος και όχι στη μαρινάδα γιατί θα το σκληρύνει.
Αν στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι λοιπόν σκοπεύετε να έχετε χοιρινό, εμείς σας προτείνουμε την τέλεια μαρινάδα.
Στο χοιρινό, ταιριάζει η γλυκόξινη γεύση, γι΄ αυτό μπορείτε να το βάλετε για 5 ώρες σε μαρινάτα με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και φασκόμηλο ή δεντρολίβανο.
Πολύ νόστιμο επίσης και τρυφερό γίνεται το ψητό χοιρινό αν το αφήστε το για 2-3 ώρες μέσα σε μπίρα.
Χρήσιμα tips για τέλεια ψημένο χοιρινό
Βάζουμε το χοιρινό στο φούρνο και το ψήνουμε για 2 ώρες περίπου.
Κάθε τόσο το αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού, ώστε να μην στεγνώσουν τα υλικά. Το κρέας, βέβαια, θα κατεβάσει τα δικά του υγρά, αλλά θα πρέπει να ελέγχετε αν είναι αρκετά, ώστε να υπάρχει πάντα λίγη υγρασία στο ταψί.
Αφού ψηθεί το αφήνουμε για 20-30 λεπτά να μείνει και να ανακτήσει τα υγρά του, που βγαίνουν στην επιφάνεια του κρέατος με τη μορφή φυσαλίδων.
Αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί το κρέας ζουμερό και τρυφερό μετά από το πολύωρο ψήσιμο.