Το μόνο που θέλουμε τις μέρες των γιορτών είναι να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, να φάμε, να πιούμε και να περάσουμε όμορφα. Κανείς δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί από μια μια τροφική δηλητηρίαση. Εν όψει λοιπόν του δείπνου Παραμονής της Πρωτοχρονιάς και του γεύματος ανήμερα οι συμβουλές που ακολουθούν θα συμβάλλουν στην πρόληψη των νοσημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.

Πώς θα αποφύγουμε την τροφική δηλητηρίαση

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πολύ συχνά παθαίνουμε “τροφική δηλητηρίαση”, εμφανίζουμε δηλαδή συμπτώματα γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τρόφιμου τόσο εκτός όσο και εντός του οικιακού περιβάλλοντος. Το φαινόμενο αυτό  παρατηρείται και την περίοδο των εορτών και οφείλεται κατά κύριο λόγο σε κακούς χειρισμούς – πρακτικές στην προετοιμασία και συντήρηση των τροφίμων. Οι απλές συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε συνήθη  λάθη στο χειρισμό του κρέατος κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου γεύματος.

Αποψύχουμε το κρέας τοποθετώντας το:

-Σε ένα δοχείο στο ψυγείο

-Σε μια πλαστική σακούλα τροφίμων σε νεροχύτη με κρύο νερό (αλλάξτε το νερό κάθε 30 λεπτά)

– Ή στο φούρνο μικροκυμάτων, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή

-Δεν αφήνουμε το κρέας να αποψυχθεί στον πάγκο εκτός ψυγείου. Όταν το κρέας διατηρείται  σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες, ευνοείται ο πολλαπλασιασμός  βακτηρίων. Επικίνδυνες θερμοκρασίες για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων θεωρούνται  αυτές που είναι μεταξύ 4οC και 60οC.

Χειριζόμαστε το ωμό κρέας σωστά

-Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν και μετά τον χειρισμό του κρέατος, καθώς και τις επιφάνειες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή.

-Διατηρούμε το ωμό κρέας μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

-Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για την αποφυγή διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

-Δεν πλένουμε το κρέας και τα πουλερικά πριν το μαγείρεμα γιατί μπορεί να προκληθεί διασπορά μικροβίων στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και σε άλλες  επιφάνειες της κουζίνας. Η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει την επιμόλυνση  άλλων τροφίμων, όπως είναι οι σαλάτες και τα φρούτα.

Μαγειρεύουμε το κρέας και τη γέμιση επαρκώς

-Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC τουλάχιστον. Τοποθετούμε το κρέας που έχει ήδη αποψυχθεί στο κατάλληλο σκεύος.

-Συστήνεται η χρήση θερμομέτρου μαγειρικής για να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος και η θερμοκρασία στο κέντρο της  γέμισης θα φτάσει στους 74οC

Χειριζόμαστε τα περισσεύματα με ασφάλεια

-Δε χρειάζεται να περιμένουμε να κρυώσει το φαγητό για να το τοποθετήσουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

-Τοποθετούμε το μαγειρεμένο φαγητό που δεν έχει  καταναλωθεί στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός δύο ωρών από τη στιγμή που ετοιμάστηκε. Τεμαχίζουμε το κρέας και το τοποθετούμε το σε μικρές  ποσότητες στο ψυγείο (<4οC).

-Καταναλώνουμε το μαγειρεμένο κρέας εντός 3-4 ημερών από το μαγείρεμά του.  Τοποθετούμε  τα περισσεύματα στην κατάψυξη.

-Αναθερμαίνουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στους 74οC πριν τα σερβίρουμε.

Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

-Διατηρούμε σε χωριστά δοχεία τα ωμά τρόφιμα (π.χ. κρέας, κοτόπουλο,
θαλασσινά) από τα μαγειρεμένα.

-Χρησιμοποιούμε άλλα εργαλεία (πχ. μαχαίρια, ξύλα κοπής) για τα ωμά και άλλα για
τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Μεταφέρουμε και διατηρούμε τα τρόφιμα με ασφάλεια

-Τα τρόφιμα, κατά τη μεταφορά τους, θα πρέπει να μην εκτίθενται σε ζέστη.

-Προσέχουμε ώστε να διατηρούνται οι σωστές θερμοκρασίες εντός των οχημάτων.

-Προστατεύουμε τα τρόφιμα και την περιοχή της κουζίνας από έντομα, κατοικίδια
και άλλα ζώα

Φροντίζουμε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων

-Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κρέας, πουλερικά,
αυγά και θαλασσινά. Ειδικά για το κρέας και τα πουλερικά, τα μαγειρεύουμε έτσι
ώστε ο ζωμός τους να είναι καθαρός και όχι ροζ.

-Αναθερμαίνουμε προσεκτικά τα μαγειρεμένα φαγητά πριν τα σερβίρουμε.

-Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

-Φροντίζουμε ώστε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του
μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.

-Δεν αφήνουμε μαγειρεμένο φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο
από 2 ώρες.

-Τοποθετούμε έγκαιρα στο ψυγείο κάθε μαγειρεμένο ή ευαίσθητο στη ζέστη φαγητό
ή τρόφιμο (κάτω από 5 o C ). Η συνιστώμενη θερμοκρασία στην κατάψυξη είναι 0 o C.

-Διατηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό μέχρι να καταναλωθεί.

-Το περισσευούμενο φαγητό, συνιστάται να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες ενώ τα
φρέσκα φρούτα και λαχανικά μέσα σε 3 ημέρες.

-Δεν ξεπαγώνουμε κατεψυγμένα τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου. Τα τρόφιμα που αποψύχονται συνιστάται να μαγειρεύονται εντός μίας ώρας.

-Χρησιμοποιούμε παστεριωμένα αυγά, ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσουμε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά.

-Βακτήρια όπως η Salmonella spp. επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).

-Δεν καταναλώνουμε ωμή ζύμη. Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella spp. Μη δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ. ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα, βασιλόπιτα, τσουρέκι).

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής

-Πλένουμε τα χέρια μας πριν το χειρισμό των τροφίμων, μετά την τουαλέτα, και μετά το φύσημα της μύτης, το βήξιμο ή το φτέρνισμα.

-Πλένουμε και απολυμαίνουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε στην προετοιμασία του φαγητού.