ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Χορτόπιτα χωρίς φύλλο
Ηπειρώτικη παραδοσιακή συνταγή. Τη σερβίρουμε παραδοσιακά με γιαούρτι.
Υλικά
- Για τη γέμιση
- 350 γρ. χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, λάπαθα, σέσκουλα)
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 πράσο
- 2 κ.σ. άνηθο
- 2 κ.σ. μαϊντανό
- 2 κ.σ. δυόσμο
- 200 γρ. φέτα σκληρή
- 1 αβγό
- Αλάτι, πιπέρι
- 4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ράντισμα της πίτας
- 1 κ.σ. τραχανά ξινό (ή σιμιγδάλι)
- Για το χυλό
- 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ φλιτζ. καλαμποκάλευρο
- ½ φλιτζ. ψιλό σιμιγδάλι
- ½ κ.γ. αλάτι
- ¼ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 100 γρ. γιαούρτι
- 1⅓ φλιτζ. νερό
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5-10 λεπτά να «ιδρώσουν». Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα κρεμμυδάκια. Θρυμματίζουμε τη φέτα. Χτυπάμε σε ένα μπολ το αβγό. Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια, να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Αν έχουν πολλά υγρά, τα στραγγίζουμε.
Βήμα 2ο
Ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη τα χόρτα με το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, το αβγό, τον τραχανά και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Αν βγαίνει υγρασία στη γέμιση, προσθέτουμε ελάχιστο τραχανά επιπλέον.
Βήμα 3ο
Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ μπολ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το καλαμποκάλευρο, το σιμιγδάλι και αλάτι να ενωθούν. Ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο του μείγματος όπου ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και το 1 φλιτζ. νερό. Ανακατεύουμε με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μορφή πηχτού χυλού.
Βήμα 4ο
Με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 28-30 εκ., τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα. Ρίχνουμε τα ⅔ του χυλού και τον απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει σε λεπτή στρώση όλη τη βάση του σκεύους. Απλώνουμε από πάνω όλη τη γέμιση σε μία στρώση. Πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν μέσα στο χυλό.
Βήμα 5ο
Ρίχνουμε στο χυλό που έμεινε το υπόλοιπο νερό και ανακατεύουμε καλά να αραιώσει. Σιγά σιγά, περιχύνουμε τη γέμιση με τον αραιό χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια και ψήνουμε την πίτα στους 200°C, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για μία ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί. Αφήνουμε την μπλατσαριά να σταθεί για 10 λεπτά εκτός φούρνου πριν την κόψουμε σε κομμάτια.