Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά και ανήμερα το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε φουσκωμένη κοιλιά. Για τη φουσκωμένη μας κοιλιά συχνά δεν φταίνε μόνο τα κιλά, αλλά και κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα και καρυκεύματα. Γι’ αυτό είναι εύκολο να απαλλαγούμε με συγκεκριμένες κινήσεις που θα βελτιώσουν την όψη της.
Τις επόμενες 2 ημέρες επικεντρωθείτε σε μικρά και συχνά γεύματα
Ο έλεγχος των μερίδων σας είναι το «κλειδί» για να ξεφουσκώσετε άμεσα. Επιλέξτε ένα μικρότερο πιάτο και γεμίστε το με τροφές «πλούσιες» σε πρωτεΐνη, που θα μειώσει την όρεξή σας. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς το στομάχι σας δεν πρέπει να παραμένει άδειο για ώρες.
Μην φτάνετε στο τραπέζι με άδειο στομάχι
Την ημέρα που έχετε προγραμματίσει το εορταστικό τραπέζι, μην προσπαθήσετε να «εξοικονομήσετε» θερμίδες, απέχοντας από το φαγητό την υπόλοιπη ημέρα. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε έντονη πείνα και στην κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού και ως εκ τούτου να έχετε μεγαλύτερο φούσκωμα.
Ξεφουσκώστε με νερό
Η καλύτερη μέθοδος για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών είναι η κατανάλωση άφθονου νερού. Κι ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το νερό εντείνει το φούσκωμα, αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αντιθέτως όταν παρέχουμε λίγο νερό στον οργανισμό, τότε κάνει ακόμα μεγαλύτερη κατακράτηση με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα πιο έντονο φούσκωμα.
Τρώτε αργά, μασάτε καλά
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μασάτε καλά και αργά για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του εντέρου αλλά και της πέψης. Όταν τρώμε γρήγορα, είναι πιο πιθανό να καταπίνουμε αέρα και τότε διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως το φούσκωμα, οι καούρες και η δυσκοιλιότητα… καραδοκούν. Γι’ αυτό συγκεντρωθείτε στο πιάτο σας και φάτε μικρές μπουκιές.
Αποφύγετε τις εξής τροφές λίγες ώρες πριν το ρεβεγιόν
Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά, μερικές ώρες αφού καταναλωθούν, όπως τα το γάλα, τα λαχανικά, τα όσπρια αλλά και τα φρούτα. Την ημέρα που θέλετε να φορέσετε κάτι στενό αποφύγετε το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα αχλάδια, τα ανθρακούχα ποτά αλλά και τους χυμούς φρούτων.
Περπατήστε
Η ήπια φυσική δραστηριότητα, είτε είναι ένας ωραίος περίπατος είτε ένα σύντομο τζόκινγκ, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα. Επιδιώξτε τριάντα λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης για να ενισχύσετε την εντερική λειτουργία και την καλύτερη πέψη.
Κάντε πεντάλεπτο μασάζ
Το μασάζ στην κοιλιά σας μπορεί να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα όπως και άλλων συμπτωμάτων όπως οι κράμπες. Ξεκινήστε από τη δεξιά πλευρά του στομάχου σας κάτω από το οστό της λεκάνης σας, τρίβοντας ελαφρά το σημείο με κυκλικές κινήσεις. Συνεχίστε να τρίβετε ελαφρά μέχρι να φτάσετε στο ύψος των πλευρών σας.
Λιγότερο αλάτι
Αυτές τις μέρες ειδικά περιορίστε την κατανάλωση αλατιού. Αντικαταστήστε το με λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά, καθώς οι μεγάλες ποσότητες αλατιού εντείνουν την κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο εξαιτίας του νατρίου. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφύγετε αλμυρές τροφές, όπως αλλαντικά, αλμυρά τυριά, σάλτσες κ.λπ.
Πιείτε πράσινο τσάι ή ρόφημα μέντας
Σας βοηθά να παραμείνετε ενυδατωμένοι, είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και αποτρέπει την κατακράτηση υγρών. Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, ένωση που διεγείρει την κίνηση του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας το φούσκωμα. Από την άλλη, γνωστή είναι η δράση της μέντας ως αντισπασμωδικού του γαστρεντερικού σωλήνα, καταπραΰνοντας τους στομαχικούς μυς και βελτιώνοντας την πέψη.