Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, εκτός από τις συνήθεις προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις μας, έχουμε μια ακόμα πιο πολυάσχολη καθημερινότητα, στην οποία προστίθενται και διάφορες κοινωνικές προσκλήσεις, που, αν και ευχάριστες, είναι παράλληλα κουραστικές και απαιτητικές, και σωματικά και ψυχικά.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε μας πιέζουν και δεν μας αφήνουν χρόνο για ξεκούραση, χαλάρωση και αποσυμπίεση. Αναγκαστικά, δίνουμε προτεραιότητα στις προετοιμασίες, στα ψώνια, στην αγορά δώρων, στα σχέδια για ταξίδια, εορτασμούς ή συναντήσεις με συγγενείς και φίλους…
Όμως, επειδή κινδυνεύουμε να νιώθουμε εξουθενωμένοι ακόμα και προτού έρθουν οι γιορτές, θα πρέπει να προγραμματίσουμε και κάποιο χρόνο που θα αφιερώσουμε στον εαυτό μας και στην ξεκούρασή μας για να τρώμε, να κοιμόμαστε, να ηρεμούμε και να αποφορτιζόμαστε, όσο και όπως έχουμε ανάγκη, έτσι ώστε τα Χριστούγεννα να μας βρουν σε καλή κατάσταση. Να πώς θα τα καταφέρουμε.
Ελέγχουμε το στρες
Το άγχος μπορεί να κατακλύσει τον εγκέφαλό μας και να επηρεάσει το σώμα μας καταβάλλοντάς μας και εμποδίζοντάς μας να λειτουργήσουμε φυσιολογικά. Αυτό οδηγεί σε δυσκολίες στον ύπνο και, κατά συνέπεια, σε αίσθημα κόπωσης. Θα μας βοηθήσουν σίγουρα οι ασκήσεις αναπνοής. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να εισπνεύσουμε αργά από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να εκπνεύσουμε για 6 δευτερόλεπτα. Κάνουμε παύση στο τέλος της εκπνοής και επαναλαμβάνουμε.
Τρώμε πρωινό
Η απουσία του πρωινού από τις καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και λιγούρες για γλυκά σνακ το απόγευμα, που σημαίνει έλλειψη ενέργειας και αύξηση βάρους. Έτσι, ακόμα κι αν πρόκειται για λίγους ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα ή ένα φυσικό χυμό, μία μπανάνα, ένα γιαούρτι ή και αβγά, αν έχουμε περισσότερο χρόνο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το παραλείπουμε.
Περιορίζουμε το αλκοόλ
Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου μας προκαλώντας μας κούραση και στερώντας μας ενέργεια την επόμενη από την κατανάλωσή τους ημέρα. Στη διάρκεια των γιορτών, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις υπερβολές, ενώ κάποιες ημέρες καλό είναι να μην πίνουμε καθόλου. Επίσης, όταν καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ, είναι πιθανόν να αισθανόμαστε αφυδατωμένοι, οπότε φροντίζουμε να αναπληρώνουμε την απώλεια υγρών με πολύ νερό και μη αλκοολούχα ποτά όπως χυμούς.
Αποφεύγουμε τα γλυκά
Οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές είναι δελεαστικές, αλλά η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να μας οδηγήσει σε ενεργειακή κατάρρευση. Είναι σημαντικό λοιπόν να απολαμβάνουμε τα γλυκά με μέτρο. Επίσης, θα μας βοηθήσει η αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές και λιγότερο θερμιδογόνες επιλογές, όπως ανάλατους ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαύρη σοκολάτα κ.ά. Όλα αυτά τα σνακ μάς δίνουν θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά και αυξάνουν την ενέργειά μας.
Ασκούμαστε
Μπορεί να ακούγεται παράξενη πρόταση για όσους αισθάνονται κουρασμένοι, αλλά, αν ασκούμαστε καθημερινά ή τρεις φορές την εβδομάδα – ακόμα κι αν βγούμε για περπάτημα – θα παρατηρήσουμε ότι τα επίπεδα της ενέργειάς μας θα ανέβουν και θα νιώθουμε αναζωογονημένοι.
Διατηρούμε τη ρουτίνα του ύπνου μας
Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ο ύπνος είναι το πρώτο που θυσιάζεται και συχνά δεν συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στην ευρύτερη υγεία και ευεξία μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, εκτός από την ποσότητά του, σημαντική είναι και η ποιότητά του. Στις διακοπές, λοιπόν, προσπαθούμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο πιστοί στη νυχτερινή ρουτίνα που ακολουθούμε όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Επίσης, δεν αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να απολαμβάνουμε μεσημεριανούς ύπνους, τους οποίους τόσο έχουμε ανάγκη.
Αφήνουμε το κινητό μας στην άκρη
Τα έξυπνα τηλέφωνα εκπέμπουν μπλε φως, που μειώνει τη μελατονίνη (την ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να μην ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Αν τα αφήσουμε για λίγο από τα χέρια μας και ασχοληθούμε με κάτι άλλο, θα ανακτήσουμε την ενέργειά μας σε μεγάλο βαθμό. Η ανθρώπινη σύνδεση στην πραγματική ζωή δεν αντικαθίσταται με τίποτα και παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης και της ντοπαμίνης, οι οποίες, με τη σειρά τους, επιδρούν θετικά στη διάθεση και στα επίπεδα ενέργειας.
Θωρακιζόμαστε απέναντι στις ιώσεις
Όσο ο καιρός κρυώνει και συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώρους, το ενδεχόμενο των ιώσεων αυξάνεται. Πόσο μάλλον τώρα στις γιορτές που συναντιόμαστε με πολύ κόσμο, φιλιόμαστε, αγκαλιαζόμαστε και τρώμε όλοι μαζί.
Επιπλέον, όταν είμαστε εξαντλημένοι σωματικά και ψυχολογικά, είναι πιο πιθανό να έχει πέσει η άμυνα του οργανισμού μας καθιστώντας μας πιο ευάλωτους. Ας φροντίζουμε λοιπόν να παίρνουμε αρκετές βιταμίνες, να ξεκουραζόμαστε και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής πλένοντας συχνά τα χέρια μας και αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό όταν βρισκόμαστε πολλοί άνθρωποι στον ίδιο χώρο.
Αντιμετωπίζουμε τη θλίψη
Η στενοχώρια που οφείλεται σε κάποιο δυσάρεστο γεγονός που έχουμε βιώσει –ακόμα κι αν δεν είναι πρόσφατo– έχει την τάση να γιγαντώνεται τα Χριστούγεννα και να μας κατακλύζει καθώς παρατηρούμε γύρω μας αυτή την ανάγκη και προσπάθεια για συνεχή χαρά και εορτασμούς.
Η θλίψη –εκτός βέβαια από την αρνητική, βαριά διάθεση που τη συνοδεύει– μας κουράζει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Από την άλλη, οι οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις εντείνουν το κενό που νιώθουμε από την απουσία αγαπημένων μας προσώπων ή μας θυμίζουν προβλήματα που επισκιάζουν τη διασκέδαση και την ευτυχία μας. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι όμως να αποφύγουμε το δράμα και τη νοσταλγία, να χαρούμε το παρόν και να θυμόμαστε ότι δεν είναι απαραίτητο να κυνηγάμε την τελειότητα για να περνάμε καλά.