ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Σούπα με σελινόριζα, λαχανικά και φιδέ
Η σελινόριζα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών C, K, Β6, ασβεστίου, μαγνησίου και φωσφόρου.
Υλικά
- 400 γρ. σελινόριζα σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πράσο ψιλοκομμένο (και το πράσινο τρυφερό μέρος του)
- 2 καρότα σε μικρούς κύβους
- 1 πιπεριά Φλωρίνης σε μικρούς κύβους
- 120 γρ. κολοκύθα σε μικρούς κύβους
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- 100 γρ. αρακά κατεψυγμένο
- 3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 70 γρ. πελτέ ντομάτας
- 1,8-2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
- 100 γρ. φιδέ
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- Κεφαλοτύρι ή πεκορίνο τριμμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο, να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και τη δάφνη.
Βήμα 2ο
Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα καρότα, τη σελινόριζα, την κολοκύθα, την πιπεριά, τον αρακά, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρουμε τα υλικά για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύοντας να απλωθεί. Συμπληρώνουμε το ζεστό ζωμό ή νερό, που πρέπει να καλύπτει τα υλικά της σούπας κατά δύο δάχτυλα περίπου.
Βήμα 3ο
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Κατόπιν, σπάμε το φιδέ, τον ρίχνουμε στη σούπα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα.
Βήμα 4ο
Αποσύρουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, αν χρειάζεται, το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρουμε τη σούπα αμέσως, είτε με λίγο επιπλέον πιπέρι και λεμόνι είτε με λίγο τριμμένο τυρί που λιώνει μέσα απολαυστικά.