Για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ο καφές αποτελεί τον ιερό σύμμαχο στην γρήγορη και πιεστική καθημερινότητα. Τώρα, επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να μας κρατά σε εγρήγορση. Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη ενός από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου στον κόσμο.
Σύμφωνα με την διεθνή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο CANCER, η κατανάλωση περισσότερων από τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου κατά 17%. Στα πλαίσια της μελέτης, αναλύθηκαν δεδομένα από 25.000 άτομα σε 14 έρευνες.
«Αν και έχουν προηγηθεί έρευνες σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, η μελέτη αυτή ανέδειξε τις διαφορετικές επιδράσεις τους στις διάφορες υποπεριοχές του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου. Επιπλέον ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη φάνηκε να έχει κάποια θετική επίδραση», αναφέρουν οι ερευνητές.
Καφές Vs καρκίνου κεφαλής και τραχήλου
Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, δεδομένου ότι ο καρκίνος της κεφαλής και του τραχήλου – ο οποίος περιλαμβάνει καρκίνους του στόματος, του λαιμού και των φωνητικών χορδών – είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, προσβάλλοντας περίπου 745.000 άτομα ετησίως, σημειώνουν οι ερευνητές.
Επιστήμονες από πολλά διεθνή ιδρύματα συνεργάστηκαν για την διεξαγωγή της μελέτης, αναλύοντας δεδομένα από 9.548 ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.783 άτομα ελέγχου (που δεν είχαν διαγνωστεί με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου). Η έρευνα κάλυψε 14 διαφορετικές μελέτες ελέγχου περιπτώσεων σε διάφορες χώρες, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες καφέ τακτικά μπορεί να έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο λαιμό, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καφέ.
Ακόμη και ο ντεκαφεϊνέ (ο καφές χωρίς καφεΐνη) φάνηκε να έχει προστατευτικές επιδράσεις, με οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης να συνδέεται με 25% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Γιατί μπορεί να μας προστατεύει από τον καρκίνο;
Ο καφές περιέχει ισχυρές ενώσεις γνωστές ως πολυφαινόλες, οι οποίες διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, εξηγούν οι ερευνητές. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές υποθέτουν ότι περιέχει διάφορες βιοδραστικές ενώσεις στις οποίες αποδίδονται οι προστατευτικές του ιδιότητες.
Οι προστατευτικές επιδράσεις φάνηκαν συνεπείς σε διάφορες ομάδες πληθυσμού, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, το ενδεχόμενο καπνίσματος ή την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό υποδηλώνει ότι τα πιθανά οφέλη του καφέ μπορεί πιθανόν να λειτουργούν μέσω βιολογικών μηχανισμών, που είναι ανεξάρτητοι από άλλους παράγοντες κινδύνου, καταλήγουν οι ερευνητές.
Ενώ τα νέα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά και τα οφέλη του καφέ για την υγεία φαίνεται να πληθαίνουν, είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο και να αποφεύγετε τις υπερβολές, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επιπτώσεων όπως η ευερεθιστότητα, η δυσκολία στον ύπνο και το άγχος.