ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ψαρονέφρι με μαραθόριζα
Το χοιρινό φιλέτο ή αλλιώς ψαρονέφρι είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια καθώς δεν περιέχει λίπος και δεν έχει κόκαλο. Γι’ αυτόν το λόγο είναι κατάλληλο για διάφορες gourmet μαγειρικές, όπως γεμιστό στο φούρνο με μυρωδικά ή σοταρισμένο στο τηγάνι. Εναλλακτικά, μπορούμε να το ψήσουμε στο σχαροτήγανο, φροντίζοντας να διατηρήσει την υγρασία του.
Υλικά
- 700 γρ. ψαρονέφρι
- 2 μαραθόριζες (φινόκια) περίπου 350-400 γρ.
- 15 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. θρούμπι
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι
- Mαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 150 ml ζωμό λαχανικών ζεστό
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Πλένουμε το ψαρονέφρι, το στεγνώνουμε με χαρτί και το αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε για 20 λεπτά εκτός ψυγείου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 2ο
Κόβουμε το φινόκιο αρχικά στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες πάχους περίπου 1½ εκ. Αν έχει φουντίτσες μάραθου, τις ψιλοκόβουμε και τις φυλάμε χωριστά για μετά. Καθαρίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις σπάμε ελαφρώς πιέζοντας με το πλάι του μαχαιριού και τις κρατάμε ολόκληρες.
Βήμα 3ο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ιδανικά ένα μαντεμένιο ή κάποιο με μεταλλικό χερούλι που να μπαίνει στο φούρνο. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο.
Βήμα 4ο
Όταν λιώσει το βούτυρο και ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το κρέας και το θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει έντονο χρώμα και να ψηθεί εξωτερικά, για περίπου 6-7 λεπτά. Το βγάζουμε σε ένα πιάτο και το διατηρούμε ζεστό.
Βήμα 5ο
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε το φινόκιο με το σκόρδο, τη δάφνη, το θρούμπι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθεί το φινόκιο. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Συμπληρώνουμε το ζωμό και το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μάραθο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά.
Βήμα 6ο
Επαναφέρουμε το ψαρονέφρι στο σκεύος πάνω από το φινόκιο (ή μεταφέρουμε τα υλικά σε πυρέξ, κάτω το φινόκιο πάνω το ψαρονέφρι), καλύπτουμε με κατάλληλο καπάκι ή αλουμινόχαρτο και τελειώνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα από το πόσο ψημένο θέλουμε το κρέας.
Βήμα 7ο
Βγάζουμε το ψαρονέφρι από το φούρνο και το αφήνουμε καλυμμένο για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια το κόβουμε σε φέτες και το επιστρέφουμε στο φινόκιο και τη σάλτσα του. Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ.