ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λαχανίδα, φρούτα και ξηρούς καρπούς
Αυτή η γιορτινή σαλάτα είναι δροσερή και ανάλαφρη.
Υλικά
- 4-5 μεγάλα φύλλα λαχανίδας (kale)
- 200 γρ. μπρόκολο σε φουντίτσες
- 1 πορτοκάλι φιλεταρισμένο
- 1 ξινόμηλο σε μικρούς κύβους
- 3-4 μικρά ραπανάκια σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. μαύρη σταφίδα
- 2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1-2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες
- Για το ντρέσινγκ
- 30 ml χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. λευκό ξίδι
- 1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
- 3-4 στήμονες κρόκου Κοζάνης
- 1 κ.γ. μέλι
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ετοιμάζουμε πρώτα το ντρέσινγκ: Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ το χυμό πορτοκαλιού με τη μουστάρδα, το ξίδι και το μέλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης και το αλάτι και στη συνέχεια το ελαιόλαδο, σιγά σιγά και σε ροή κλωστής, χτυπώντας ταυτόχρονα το μείγμα με σύρμα, μέχρι να δέσει.
Βήμα 2ο
Ζεματίζουμε το μπρόκολο σε καυτό αλατισμένο νερό για 3-5 λεπτά και στη συνέχεια το ρίχνουμε κατευθείαν σε μπολ με νερό και πάγο, για να σταματήσουμε το βρασμό και να διατηρήσει το ζωντανό χρώμα του. Το σουρώνουμε.
Βήμα 3ο
Πλένουμε καλά τα φύλλα της λαχανίδας και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Κατόπιν τα ψιλοκόβουμε, αφαιρώντας το κεντρικό κοτσάνι τους. Τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε στο μπολ με τη λαχανίδα το ξινόμηλο, τα ραπανάκια, τη σταφίδα, την καρυδόψιχα, το στραγγισμένο μπρόκολο και το κρεμμυδάκι. Περιχύνουμε τα υλικά με λίγο ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
Βήμα 4ο
Σερβίρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα, γαρνίρουμε με τα φιλέτα πορτοκαλιού και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ.