ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Γιορτινό χοιρινό με κυδώνια και πατάτες στη γάστρα
Τα κυδώνια είναι ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά για το χοιρινό κρέας, ιδανικά για να κάνουνε τη διαφορά στο γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 2 μεγάλα κυδώνια
- 2 μεγάλες πατάτες
- 2 κιλά χοιρινό κρέας (λαιμό ή σπάλα) σε μεγάλες μπουκιές
- Ε.π. ελαιόλαδο κατά βούληση
- 1 φλιτζ. κόκκινο κρασί ή νερό
- Μέλι (προαιρετικά)
- Δαμάσκηνα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Πλένουμε καλά τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες. Κόβουμε τα κυδώνια κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν αφαιρούμε τη φλούδα τους, παρά μόνο τον πυρήνα με τα κουκούτσια.
Βήμα 2ο
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό σκεύος ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα. Το μεταφέρουμε στη γάστρα και προσθέτουμε τις πατάτες και το κρασί ή το νερό.
Βήμα 3ο
Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1½ ώρα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το καπάκι, προσθέτουμε τα κυδώνια και, αν θέλουμε, τα δαμάσκηνα, και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 30 λεπτά ακόμα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ελέγχουμε τα υγρά του σκεύους και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγο νερό ή κρασί επιπλέον.