Είναι σημαντικό η χοληστερίνη να παραμένει σε σταθερές τιμές όχι μόνο για την προστασία της καρδιάς αλλά και του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τα ευρήματα νεότερης μελέτης.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν τόσο στην «κακή» (LDL) όσο και στην «καλή» χοληστερίνη (HDL), αναλύοντας τις αλλαγές στις τιμές για περίπου 10.000 ηλικιωμένους ενήλικες, τουλάχιστον 65 ετών και χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακών συμβάντων, άνοιας ή γνωστικών προβλημάτων, με σκοπό να διαπιστώσουν εάν οι ακούσιες διακυμάνσεις της συνδέονται με ταχύτερη γνωστική έκπτωση εν αντιθέσει με τα σταθερά επίπεδα.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι, των οποίων τα επίπεδα χοληστερόλης παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις από χρόνο σε χρόνο, μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με άτομα των οποίων τα επίπεδα παραμένουν πιο σταθερά.
Χοληστερίνη και άνοια- Αναλυτικά τα ευρήματα
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση το πόσο η ολική χοληστερίνη και η LDL διέφεραν κατά τη διάρκεια μιας τριετίας. Ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια παρακολούθησης, τα άτομα με τη μεγαλύτερη διακύμανση της ολικής χοληστερόλης είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γνωστική εξασθένηση από εκείνους με τη μικρότερη μεταβλητότητα. Τα άτομα με τη μεγαλύτερη διακύμανση στην LDL χοληστερόλη είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και 27% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γνωστική έκπτωση από τους συνομηλίκους τους με τη μικρότερη μεταβλητότητα.
Δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της HDL ή των τριγλυκεριδίων με την άνοια. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούσαν φάρμακα για τη μείωση των λιπιδίων και εκείνων που δεν το έκαναν.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια μεγάλη πτώση ή μια μεγάλη αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης σε ένα ηλικιωμένο άτομο θα μπορούσαν να αποτελέσουν προειδοποιητικά σημάδια πιθανών γνωστικών προβλημάτων και άνοιας πρώιμου σταδίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Δρ Ζεν Ζού. «Η παρακολούθηση επομένως των αλλαγών στις τιμές της χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου είναι σημαντική για την εφαρμογή στοχευμένων προληπτικών στρατηγικών. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν πρέπει να παρερμηνευθούν. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποφεύγουν να μειώνουν τα πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνης καθώς με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων», συνέχισε ο ίδιος. «Παρακαλούμε να τηρείτε τις οδηγίες για την μείωση των λιπιδίων που σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός σας», υπογράμμισε.
Η μελέτη δεν έδειξε πως οι διακυμάνσεις της χοληστερόλης προκαλούν άνοια, παρά μόνο ότι οι δύο καταστάσεις συνδέονται. «Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι σημαντικές διακυμάνσεις στα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την αθηρωματική πλάκα, η οποία αποτελείται κυρίως από χοληστερόλη LDL. Αυτή η αποσταθεροποίηση της πλάκας στις αρτηρίες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πλάκας, ρήξης και επακόλουθης απόφραξης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο», εξήγησε ο Δρ Ζού.
Μελλοντικές μελέτες πρέπει να διερευνήσουν τι προκαλεί τις διακυμάνσεις και εάν η άνοια είχε αρχίσει να αναπτύσσεται πριν ή ως αποτέλεσμα των αλλαγών στη χοληστερίνη, δήλωσαν οι επιστήμονες. Επιπλέον, εάν άλλες χρόνιες παθήσεις θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο.