Η κατανάλωση μικρής ποσότητας ζάχαρης, όπως συμβαίνει όταν απολαμβάνετε μια μικρή λιχουδιά περιστασιακά, θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την καρδιά από την πλήρη εξάλειψή της, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Public Health, αναφέρει επίσης ότι ο αντίκτυπος της πρόσθετης ζάχαρης στην καρδιακή λειτουργία φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με το είδος της ζάχαρης που καταναλώνουμε.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που κατανάλωναν ζάχαρη από λιχουδιές, όπως το μέλι φάνηκαν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με την υγεία της καρδιάς συγκριτικά με τα άτομα που κατανάλωναν ζαχαρούχα ροφήματα.

Τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, δήλωσαν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

Ποιες οι επιδράσεις της ζάχαρης στην καρδιά;

Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων από άτομα που ζουν στη Σουηδία. Σχεδόν 70.000 συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής τους το 1997.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν πόσοι από τους συμμετέχοντες ανέπτυξαν μία από τις επτά καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής και της κολπικής μαρμαρυγής, μέχρι το 2019.

Με βάση τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια, οι ερευνητές ταξινόμησαν την πρόσληψη προστιθέμενης ζάχαρης από τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες βάσει των τροφίμων ενώ οι οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε έξι ομάδες με βάση τη μέση πρόσληψη ζάχαρης.

Η ομάδα με την χαμηλότερη πρόσληψη κάλυπτε λιγότερο από το 5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης από ζάχαρη ενώ η ομάδα με την υψηλότερη κάλυπτε πάνω από το 20% των θερμίδων της από ζάχαρη.

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η ομάδα με τη χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης φάνηκε να έχει τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό υποδηλώνει «ότι η εξαιρετικά χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να μην είναι απαραίτητη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων», δηλώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, τα άτομα με χαμηλή ή μέτρια πρόσληψη ζάχαρης -περίπου 7,5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης- φάνηκαν να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με την υγεία της καρδιάς, αναφέρουν οι ίδιοι.

Ποσότητα και είδος “μετράνε” εξίσου

Επιπλέον, οι επιδράσεις της ζάχαρης φάνηκαν να αλλάζουν όχι μόνο ανάλογα με την ποσότητα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες αλλά και ανάλογα με το είδος της.

«Η κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων φάνηκε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιαγγειακών νοσημάτων ενώ η περιστασιακή κατανάλωση γλυκών, όπως για παράδειγμα λίγο μέλι, φάνηκε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Σύμφωνα με την μελέτη μας, κατανοούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εξαλείψουμε εντελώς την ζάχαρη από την διατροφή μας. Το θέμα είναι το μέτρο και η ισορροπία ώστε να απολαμβάνουμε μια θρεπτική διατροφή, που δεν θα στερείται γεύσης αλλά ούτε και πολύτιμων συστατικών. Κάνοντας συνειδητές επιλογές, μπορούμε να… ενδίδουμε κατά καιρούς σε γλυκούς πειρασμούς, είναι όμως σημαντικό στην συνέχεια να επιστρέφουμε στις καλές μας διατροφικές συνήθειες, μειώνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων για την καρδιά» καταλήγουν οι ερευνητές.